Skatteutskottets betänkande

2008/09:SkU3

En begränsad fastighetsavgift för pensionärer, m.m.

Sammanfattning

I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag (prop. 2007/08:156) till ny skattereduktionsregel som begränsar uttaget av kommunal fastighetsavgift för pensionärer och personer som får sjuk- eller aktivitetsersättning. Utskottet ställer sig även bakom förslaget om att medlemmar i s.k. oäkta bostadsföretag får fortsätta att tillämpa de gamla lättnadsreglerna för onoterade företag fram t.o.m. utgången av år 2011. Även förslaget som rör innehavsvillkoret för befrielse från kupongskatt tillstyrks.

I den motion som väckts i ärendet yrkas bl.a. avslag på förslaget om en begränsad fastighetsavgift. Motionen avstyrks. Utskottets ledamöter från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har lämnat en reservation till förmån för motionen. Miljöpartiets ledamot har avgett ett särskilt yttrande.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

En begränsad fastighetsavgift för pensionärer, m.m.

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om skattereduktion för kommunal fastighetsavgift,

2. lag om ändring i kupongskattelagen (1970:624),

3. lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483),

4. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:156 och avslår motion 2007/08:Sk34 yrkandena 1 och 2.

Reservation (s, v)

Stockholm den 14 oktober 2008

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Annicka Engblom (m), Laila Bjurling (s), Jörgen Johansson (c), Raimo Pärssinen (s), Gunnar Andrén (fp), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Fredrik Schulte (m), Marie Engström (v), Britta Rådström (s), Helena Leander (mp), Jessica Polfjärd (m), Hans Olsson (s) och Karin Nilsson (c).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I proposition 2007/08:156 lämnas bl.a. förslag till en ny skattereduktionsregel som innebär att fastighetsavgiften begränsas för vissa fastighetsägare med knappa ekonomiska resurser. En motion har väckts med anledning av förslaget. Regeringens och motionärernas förslag till riksdagsbeslut redovisas i bilaga 1. Regeringens förslag till lagtext återges i bilaga 2.

Bakgrund

Den 1 januari 2008 avskaffades den statliga fastighetsskatten på bostäder och ersattes av en kommunal fastighetsavgift. I samband med denna förändring avskaffades en rad specialregler bl.a. den s.k. begränsningsregeln för fastighetsskatt (lagen (2001:906) om skattereduktion för fastighetsskatt). Lagen tillämpas fortfarande i fråga om fastighetsskatt som avser tid före den 1 januari 2008. Regeln innebar att fastighetsskatten, i vissa fall, begränsades för ett småhus – med ett taxeringsvärde mellan 280 000 kr och 3 miljoner kronor – till 4 % av hushållets samlade inkomster. Hushåll vars sammanlagda hushållsinkomst översteg 750 000 kr kunde inte få del av denna skattereduktion. Fritidshus omfattades inte, inte heller fastigheter belägna utomlands. Regeringen uttryckte redan i propositionen med förslag till införande av kommunal fastighetsavgift sin avsikt att senare återkomma med förslag till lagreglering som begränsar uttaget av fastighetsavgift för pensionärer med knappa ekonomiska resurser. Även personer som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) borde omfattas av reduktionsregeln. Tanken var att reglerna ska gälla fastighetsavgift som tas ut fr.o.m. den 1 januari 2008. Utskottet delade regeringens uppfattning (prop. 2007/08:27, bet. 2007/08:SkU10). De ekonomiska konsekvenserna av förslaget har beaktats i den ekonomiska vårpropositionen (prop. 2007/08:100, bet. 2007/08:FiU20, 2007/08:SkU6y).

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås en regel som begränsar uttaget av kommunal fastighetsavgift för pensionärer, personer som får sjuk- eller aktivitetsersättning samt personer som får ersättning enligt lagstiftning om social trygghet i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om ersättningen betalas ut enligt grunder som är jämförbara med vad som gäller för sjuk- eller aktivitetsersättning. Med pensionärer avses personer som fyllt 65 år vid ingången av året före taxeringsåret.

Regeln tar sikte på fastighetsägare som är fysiska personer och som har sina permanentbostäder i av dem ägda småhus. Dödsbon kan inte tillgodoräknas skattereduktionen. Fritidsfastigheter omfattas inte av regeln. Begränsningen av fastighetsavgiften sker genom en skattereduktion. Regeln innebär att fastighetsavgiften efter skattereduktionen inte ska överstiga fyra procent av den avgiftsskyldiges inkomst. Fastighetsavgiften kan som lägst reduceras ned till 2 800 kr. Detta beloppsmässiga golv indexeras genom att knytas till prisbasbeloppets förändring.

Reglerna föreslås träda i kraft den 1 december 2008 och tillämpas första gången vid 2009 års taxering. Detta innebär att reglerna ska tillämpas retroaktivt fr.o.m. den 1 januari 2008.

I propositionen föreslås vidare att tillämpningen av de s.k. lättnadsreglerna i förhållande till s.k. oäkta bostadsföretag ska förlängas t.o.m. utgången av år 2011. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2009 och tillämpas första gången vid 2010 års taxering.

Slutligen föreslås att det s.k. innehavsvillkoret för befrielse från kupongskatt vid utdelning sänks i ett tredje steg i enlighet med rådets direktiv 2003/123/EG av den 22 december 2003 om ändring i rådets direktiv 90/435/EEG av den 23 juli 1990 om ett gemensamt beskattningssystem för moderbolag och dotterbolag hemmahörande i olika medlemsstater (moder- och dotterbolagsdirektivet). Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2009 och tillämpas på utdelning som lämnas efter utgången av år 2008.

Regeringens förslag till ny skattereduktionsregel beräknas omfatta ca 51 000 personer. Skattebortfallet har beräknats till 63 miljoner kronor för 2008.

Utskottets överväganden

En begränsad fastighetsavgift för pensionärer, m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag och avslår motionen.

Jämför reservation (s, v) och särskilt yttrande (mp).

Propositionen

Begränsning av fastighetsavgiften genom skattereduktion

Regeringen föreslår att en ny skattereduktionsregel införs som innebär att fastighetsavgiften för ett småhus som utgör den avgiftsskyldiges permanenta bostad begränsas så att den under vissa förutsättningar inte överstiger 4 % av inkomsterna. Skattereduktionen för år 2008 får inte leda till att fastighetsavgiften efter reduktion blir lägre än 2 800 kr. För år 2009 och senare år får avgiften efter reduktionen inte bli lägre än 2 800 kr ökat eller minskat med ett belopp motsvarande prisbasbeloppets förändring mellan år 2008 och det aktuella året uttryckt i procent med två decimaler.

Syftet med den nu aktuella reduktionsregeln är att begränsa uttaget av fastighetsavgift för vissa fastighetsägare med knappa inkomster. Regeringen anser att nyttan av regeln klart överväger nackdelen av att lagstiftningen blir något mer komplicerad. När det gäller komplexiteten framhålls att tillämpningen av regeln i normalfallet kommer att kunna hanteras maskinellt. Skattereduktionen för fastighetsavgift kommer att kunna tillgodoräknas de flesta fastighetsägare utan särskild begäran. Detta sker vid debitering av slutlig skatt.

Reduktionsregeln ska enligt förslaget omfatta samma typer av bostäder som den tidigare begränsningsregeln, dvs. permanentbostäder. Med permanentbostad avses ett småhus på en fastighet som den avgiftsskyldige under hela året före taxeringsåret ägt och varit bosatt i. Den avgiftsskyldige anses bosatt på den fastighet där han eller hon rätteligen ska vara folkbokförd.

Den personkrets som kan komma i fråga för att tillgodoräknas skattereduktion är personer som fyllt 65 år vid ingången av året före taxeringsåret, den som får sjuk- eller aktivitetsersättning samt personer som får ersättning enligt lagstiftning om social trygghet i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, om ersättningen betalas ut enligt grunder som är jämförbara med vad som gäller för sjuk- eller aktivitetsersättning. Rätt till skattereduktion ska således enbart omfatta fysiska personer, vilket innebär att dödsbon inte kommer att kunna tillgodoräknas skattereduktion.

Inkomstberäkningen föreslås utgå från beskattningsbar inkomst. Det innebär att den som t.ex. uppbär delvis sjukersättning och kompletterande försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen (2001:453) kan ha en lägre beskattningsbar inkomst än den som uppbär garantipension, eftersom försörjningsstöd är skattefritt.

Den reduktionsgrundade inkomsten utgörs av summan av den avgiftsskyldiges beskattningsbara förvärvsinkomst och överskott i inkomstslaget kapital. Reduktionsregeln tar således inte sikte på inkomster på hushållsnivå (som den tidigare begränsningsregeln gjorde) utan endast på den avgiftsskyldiges egna inkomstförhållanden. Eventuellt underskott i kapital ska inte beaktas. Slopandet av förmögenhetsbeskattningen och den generella kontrolluppgiftsskyldigheten rörande tillgångar och skulder innebär att det kommer att saknas faktisk möjlighet att ta hänsyn till den avgiftsskyldiges förmögenhet.

Lättnadsreglernas tillämpning på oäkta bostadsföretag

Bestämmelserna i 43 kap. inkomstskattelagen om skattefrihet för viss utdelning och kapitalvinst på andelar i onoterade företag upphörde att gälla den 1 januari 2006. På förslag av skatteutskottet beslöt riksdagen att andelar i s.k. oäkta bostadsföretag under en övergångstid inte skulle omfattas av de reformerade reglerna för onoterade företag (bet. 2005/06:SkU10). Detta innebar att medlemmarna i oäkta bostadsföretag fick behålla den skattenedsättning som de s.k. lättnadsreglerna innebär fram till och med utgången av år 2008. Lagtekniskt skedde detta genom en övergångsbestämmelse.

I propositionen föreslås att tillämpningen av lättnadsreglerna i förhållande till oäkta bostadsföretag ska förlängas till och med utgången av år 2011 och att avgränsningen av tillämpningsområdet till endast svenska juridiska personer tas bort.

Innehavsvillkoret för befrielse från kupongskatt

Bestämmelser i kupongskattelagen (1970:624) föreslås ändras genom att innehavsvillkoret för befrielse av kupongskatt vid utdelning sänks i ett tredje och sista steg i enlighet med rådets direktiv 2003/123/EG om ändring av det s.k. moder- och dotterbolagsdirektivet (90/435/EEG). Förslaget innebär att innehavsvillkoret för befrielse av kupongskatt vid utdelning från dotterbolag till moderbolag sänks till ett krav på innehav av 10 % av andelskapitalet.

Motionen

I motion Sk34 av Marie Engström m.fl. (v) yrkas dels avslag på förslaget om att införa en ny skattereduktionsregel, dels att regeringen ska återkomma med ett förslag till en begränsningsregel som är generell och inte omfattar endast vissa grupper. Även dödsbon bör, som tidigare, kunna tillgodoräknas skattereduktion. Vidare anser motionärerna att den reduktionsgrundande inkomsten bör utgöras av hushållets samlade inkomster och inte, som regeringen föreslår, enbart ta sikte på den avgiftsskyldiges inkomstförhållanden.

Utskottets ställningstagande

Utskottet vidhåller att det, trots den kraftiga minskningen av den löpande beskattningen av bostäder som fastighetsavgiftsreformen inneburit, fortfarande finns behov av en lagreglering som begränsar uttaget av fastighetsavgift för vissa avgiftsskyldiga med knappa inkomster. Detta gäller särskilt äldre personer som under ett långt liv amorterat ned sina skulder i syfte att kunna bo kvar även när inkomsterna blivit lägre men också personer som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning. Den nu aktuella reduktionsregeln innebär att fastighetsavgiften för en permanentbostad efter skattereduktion inte ska överstiga 4 % av den avgiftsskyldiges inkomster. Som lägst kan avgiften reduceras ned till 2 800 kr. Utskottet är inte berett att tillmötesgå motionärernas förslag om att reduktionsregeln ska göras generell eller att personkretsen ska utvidgas till andra grupper än ovan angivna. Skälet härför är att systemet med kommunal fastighetsavgift redan genom sin konstruktion innebär en begränsning av det löpande skatteuttaget jämfört med den statliga fastighetsskatten. För småhus är avgiften inledningsvis begränsad till 6 000 kr per år eller högst 0,75 % av taxeringsvärdet om det är lägre. Till detta kommer den lindring för fastighetsägare som avskaffandet av den statliga förmögenhetsskatten inneburit.

I och med avskaffandet av förmögenhetsskatten och den tidigare begränsningsregeln för fastighetsskatt har de sista resterna av sambeskattning slopats. I motsats till motionärerna vill utskottet inte ha en återgång till sambeskattning utan anser att den nya reduktionsregeln endast ska ta sikte på den avgiftsskyldiges egna inkomstförhållanden. Övriga familjemedlemmars inkomster bör således inte beaktas. Utskottet gör heller inte någon annan bedömning än regeringen när det gäller vilka inkomster som ska påverka prövningen av om rätt till skattereduktion ska föreligga. Detta innebär att utskottet ställer sig bakom förslaget att det är fastighetsägarens beskattningsbara förvärvsinkomst samt överskottet av dennes kapitalinkomster som blir avgörande för rätten till skattereduktion.

Utskottet ställer sig också bakom förslaget om att förlänga tillämpningen av de s.k. lättnadsreglerna i förhållande till oäkta bostadsföretag. Utskottet vill dock erinra om att detta är en övergångslösning och att det är angeläget att skattereglerna för de oäkta bostadsföretagen nu blir föremål för en vidare översyn. Utskottet har heller inte något att invända mot propositionen i övrigt.

Det sagda innebär att utskottet tillstyrker propositionen och avstyrker motionen.

Reservation

En begränsad fastighetsavgift för pensionärer, m.m. (s, v)

av Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Raimo Pärssinen (s), Fredrik Olovsson (s), Marie Engström (v), Britta Rådström (s) och Hans Olsson (s).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen

a) avslår regeringens förslag till lag om skattereduktion för kommunal fastighetsavgift och lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483),

b) antar regeringens förslag till lag om ändring i kupongskattelagen (1970:624) och lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) samt

c) tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen.

Därmed bifaller riksdagen motion 2007/08:Sk34 yrkandena 1 och 2 samt bifaller delvis proposition 2007/08:156.

Ställningstagande

Vi har tidigare motsatt oss regeringens förslag om att ersätta den statliga fastighetsskatten med en s.k. kommunal fastighetsavgift. Vår främsta kritik var och är fortfarande att de största skattesänkningarna går till de redan välbeställda i samhället.

När det gäller det nu aktuella förslaget om en begränsad fastighetsavgift vill vi framhålla att vi inte har någon principiell invändning mot att en begränsningsregel återinförs. Vad vi vänder oss emot är att den föreslagna reduktionsregeln inte omfattar alla fastighetsägare som av olika skäl har knappa inkomster, utan endast vissa grupper.

Enligt den tidigare begränsningsregeln kunde också ett dödsbo under vissa förutsättningar tillgodoräknas skattereduktion för fastighetsskatt för dödsåret och året därefter. Reglerna syftade till att underlätta för make, sambo och underåriga barn att bo kvar. I regeringens förslag utesluts även dödsbon från lagens tillämpningsområde, vilket vi är starkt kritiska till.

I de fall då det finns fler personer i samma hushåll anser vi det rimligt att frågan om rätt till skattereduktion inte bara beror på fastighetsägarens inkomster utan att hänsyn tas till hushållets sammanlagda inkomster och förmögenheter.

Av ovan angivna skäl anser vi att propositionen i denna del ska avslås och att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett nytt förslag som mer liknar den tidigare begränsningsregeln.

Särskilt yttrande

En begränsad fastighetsavgift för pensionärer, m.m. (mp)

Helena Leander (mp) anför:

Den tidigare begränsningsregeln hade en bättre fördelningspolitisk profil än den reduktionsregel som regeringen nu föreslår. Jag tänker då främst på att den omfattade alla skattskyldiga som hade knappa ekonomiska resurser och inte enbart vissa grupper. Vidare togs vid inkomstberäkningen även hänsyn till den skattskyldiges förmögenhet. Samtidigt har behovet av en särskild begränsningsregel onekligen minskat med nuvarande tak i fastighetsskatteuttaget på 6 000 kr.

Miljöpartiet var och är fortfarande kritiska till regeringens hantering av fastighetsskattereformen. En så genomgripande reform hade bort ske på ett mer ansvarsfullt sätt och med en mer rättvis inriktning. Reformen har nu lett till att de största skattesänkningarna går till dem som har de exklusivaste och högst taxerade villorna. Efter alla turer kring fastighetsskatten anser vi att det behövs en grundlig översyn av hela boendebeskattningen. I väntan på en sådan översyn vill vi inte skapa ytterligare ryckighet i fastighetsbeskattningen utan ställer oss bakom förslaget till ny skattereduktionsregel.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:156 En begränsad fastighetsavgift för pensionärer, m.m.:

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag om skattereduktion för kommunal fastighetsavgift,

2.    lag om ändring i kupongskattelagen (1970:624),

3.    lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483),

4.    lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).

Följdmotionen

2007/08:Sk34 av Marie Engström m.fl. (v):

1.

Riksdagen avslår regeringens proposition 2007/08:156 En begränsad fastighetsavgift för pensionärer, m.m.

2.

Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om en utvidgad regel för begränsning av fastighetsavgift som gäller alla, såsom den tidigare begränsningsregeln var utformad.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag