Konstitutionsutskottets betänkande

2008/09:KU26

Indelning i utgiftsområden

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas regeringens ekonomiska vårproposition (prop. 2008/09:100) punkterna 2–14 som gäller ändring i riksdagsordningen och förändringar i fråga om utgiftsområdena.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag till lag om ändring i riksdagsordningen och till ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i de olika utgiftsområdena.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Lag om ändring i riksdagsordningen

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i riksdagsordningen. Därmed bifaller riksdagen proposition 2008/09:100 punkt 2.

2.

En ny pensionsmyndighet

 

Riksdagen godkänner regeringens förslag till ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning, utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp samt utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom (avsnitt 13.1.5 i propositionen). Därmed bifaller riksdagen proposition 2008/09:100 punkt 7.

3.

Länsstyrelsernas uppgifter m.m.

 

Riksdagen godkänner regeringens förslag till

a) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse respektive utgiftsområde 22 Kommunikationer (avsnitt 13.1.2 i propositionen),

b) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse, utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner samt utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg (avsnitt 13.1.3).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2008/09:100 punkterna 4 och 5.

4.

Centrala studiestödsnämnden m.m.

 

Riksdagen godkänner regeringens förslag till ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning respektive utgiftsområde 15 Studiestöd (avsnitt 13.1.11 i propositionen). Därmed bifaller riksdagen proposition 2008/09:100 punkt 13.

5.

Övriga utgiftsområdesändringar

 

Riksdagen godkänner regeringens förslag till

a) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse respektive utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (avsnitt 13.1.1 i propositionen),

b) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning, utgiftsområde 1 Rikets styrelse samt utgiftsområde 4 Rättsväsendet (avsnitt 13.1.4),

c) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 4 Rättsväsendet respektive utgiftsområde 1 Rikets styrelse (avsnitt 13.1.6),

d) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 7 Internationellt bistånd respektive utgiftsområde 22 Kommunikationer (avsnitt 13.1.7),

e) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg respektive utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning (avsnitt 13.1.8),

f) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg respektive utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid (avsnitt 13.1.9),

g) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning, utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg samt utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (avsnitt 13.1.10),

h) ändring av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning respektive utgiftsområde 24 Näringsliv (avsnitt 13.1.12).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2008/09:100 punkterna 3, 6, 8–12 och 14.

Stockholm den 9 juni 2009

På konstitutionsutskottets vägnar

Berit Andnor

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Berit Andnor (s), Per Bill (m), Margareta Cederfelt (m), Morgan Johansson (s), Andreas Norlén (m), Stefan Tornberg (c), Yilmaz Kerimo (s), Cecilia Wigström i Göteborg (fp), Helene Petersson i Stockaryd (s), Björn Leivik (m), Billy Gustafsson (s), Ingvar Svensson (kd), Anna Tenje (m), Marianne Berg (v), Phia Andersson (s) och Annie Johansson (c).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Ärendet består av förslagspunkterna 2–14 i regeringens ekonomiska vårproposition (prop. 2008/09:100) som gäller ändringar i riksdagsordningen och förändringar i fråga om utgiftsområdena. En förteckning över behandlade förslag finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Propositionen har i denna del inte föranlett några följdmotioner. Utskottet har berett samtliga övriga utskott tillfälle att yttra sig i ärendet.

Av protokollsutdrag framgår att finans- och näringsutskotten tillstyrker regeringens förslag i de delar som berör respektive utskott, att socialutskottet inte har något att erinra mot de föreslagna ändringarna av ändamål och verksamheter avseende utgiftsområde 9 samt att miljö- och jordbruksutskottet, såvitt gäller förslag till lag om ändring av riksdagsordningen, tillstyrker det i propositionen framlagda förslaget. Övriga utskott har beslutat att inte avge yttrande i ärendet.

Bakgrund

I Riksdagsutredningens betänkande 1993/94:TK3 diskuterades ett antal principiella grunder för statsbudgetens indelning i utgiftsområden med utgångspunkt i de krav på en sådan indelning som emanerade från den s.k. rambeslutsmodellen. Indelningen borde enligt utredningens mening tillfredsställa krav på politisk relevans, statsfinansiellt lämpliga avgränsningar, möjlighet att göra meningsfulla prioriteringar och att följa upp resultaten. Utgiftsområdena borde enligt utredningen ha en över tiden önskvärd fasthet som ändå kan förenas med flexibilitet och situationsanpassning. Konstitutionsutskottet tillstyrkte utredningens förslag i denna del, och riksdagen biföll utskottets hemställan (bet. 1995/96:KU21, rskr. 1995/96:157–160).

I 5 kap. 12 § riksdagsordningen anges att riksdagen genom lag kan besluta att hänföra statsutgifter till olika utgiftsområden. Enligt tilläggsbestämmelse 5.12.1 ska beslut i fråga om vilka ändamål och verksamheter som ska innefattas i ett utgiftsområde fattas i samband med beslut med anledning av den ekonomiska vårpropositionen. Utgiftsområdena och deras benämningar framgår av tilläggsbestämmelsen. Utgiftsområdenas innehåll är inte lagreglerat. I konstitutionsutskottets betänkande 1995/96:KU21 presenterades (i bilaga 1) ett förslag till indelning av budgeten i utgiftsområden, vilken även innefattade en förteckning över verksamheter, bidrag och myndigheter m.m. fördelade på utgiftsområden. Riksdagen beslutade om förteckningen i enlighet med utskottets förslag (bet. 1995/96:KU21, rskr. 1995/96:157–160). Riksdagen beslutade våren 2001 att regeringen i den ekonomiska vårpropositionen skulle lämna förslag till ändringar i indelning av utgiftsområden och att ändringarna skulle fastställas av riksdagen i samband med behandlingen av detta ärende (framst. 2000/01:RS1, bet. 2000/01:KU23, rskr. 2000/01:273). Som bakgrund till förslaget om ändringar i utgiftsområdena hade Riksdagskommittén noterat följande:

En lämplig ordning är att regeringen i vårpropositionen lämnar förslag till ändringar i indelningen och att ändringarna fastställs av riksdagen. De ändringar vi då avser är de som behövs för att utgiftsområdesindelningen skall vara förenlig dels med riksdagsordningen, dels med riksdagsbeslutet om ämnesförteckning. Samma skäl som gäller för regeringens förslag gör sig enligt vår mening gällande också i fråga om motioner. Alla förslag om utgiftsändringar som kräver ändringar i riksdagsordningen eller i den förteckning i KU-betänkandet som riksdagen ställt sig bakom med de ändringar som redan genomförts bör således beslutas under våren. Det ter sig enligt vår mening knappast rimligt att ha en ordning som innebär att hela ämnesförteckningen bifogas propositionen eller utskottsbetänkandet varje år. Det borde vara tillräckligt att bara ändringarna redovisas. Det kan vara lämpligt att med några års mellanrum – beroende på antalet ändringar – som bilaga till propositionen eller betänkandet foga en fullständig förteckning. (framst. 2000/01:RS1 s. 92)

Senast en fullständig ämnesförteckning publicerades var i konstitutionsutskottets betänkande 2007/08:KU24 (bilaga 8). Förteckningen godkändes av riksdagen (rskr. 2007/08:265).

Propositionens huvudsakliga innehåll

Propositionen innehåller regeringens riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken. I här behandlad del föreslås att riksdagen dels antar regeringens förslag till ändringar i riksdagsordningens tilläggsbestämmelser 4.6.13 och 5.12.1 (förslagspunkt 2), dels godkänner tolv ändringar av utgiftsområden (förslagspunkterna 3–14).

Regeringens förslag till ändringar i riksdagsordningen innebär att utgiftsområde 23 ändrar namn från Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar till Areella näringar, landsbygd och livsmedel.

Regeringens förslag till ändringar av utgiftsområdena rör bl.a. pensionsadministrationen och bildandet av den särskilda pensionsmyndigheten, länsstyrelsernas uppgifter inom körkorts- och yrkestrafikområdet och tillsyns- och tillståndsverksamhet enligt bl.a. socialtjänstlagen, viss verksamhet inom polisorganisationen och viss verksamhet som avser studiestöd.

Utskottets överväganden

Lag om ändring i riksdagsordningen

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i riksdagsordningen.

Propositionen

Regeringen lämnar i propositionen (prop. 2008/09:100 avsnitt 3.1 och 13.2) förslag till lag om ändring i riksdagsordningen avseende tilläggsbestämmelser 4.6.13 och 5.12.1 med den innebörden att utgiftsområde 23 ändrar namn från Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar till Areella näringar, landsbygd och livsmedel.

Som skäl till ändringen anförs att ett namnbyte till Areella näringar, landsbygd och livsmedel skulle tydliggöra vilken verksamhet som bedrivs inom utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar. I propositionen anförs att till de areella näringarna räknas näringar som använder biologiska och naturgeografiska resurser på land och i vatten. Hit räknas således jordbruk, skogsbruk, fiskerinäring, jakt och rennäring.

Miljö- och jordbruksutskottets yttrande

Miljö- och jordbruksutskottet beslutade att yttra sig genom protokollsutdrag (jfr § 4 i MJU:s prot. 2008/09:35). Av protokollsutdraget framgår att utskottet tillstyrker, såvitt gäller förslag till lag om ändring av riksdagsordningen, det i propositionen framlagda förslaget.

Utskottets ställningstagande

Utskottet anser att regeringens föreslagna ändring av det aktuella utgiftsområdets benämning svarar mot kraven på politisk relevans i den meningen att utgiftsområdenas benämning tydliggör vilken verksamhet som bedrivs inom utgiftsområdet.

Utskottet tillstyrker därmed propositionen i denna del och föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i riksdagsordningen.

En ny pensionsmyndighet

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner ändringar i utgiftsområdesindelningen som avser premiepensionsadministration och Försäkringskassans administration av bl.a. ålderspension och efterlevandepension.

Propositionen

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som avser premiepensionsadministration flyttas från utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning till utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom. Vidare föreslår regeringen att de ändamål och verksamheter som rör Försäkringskassans administration av ålderspension, efterlevandepension och äldreförsörjningsstöd samt bostadstillägg till pensionärer kopplade till dessa förmåner, som finansieras från det under utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp uppförda anslaget 2:1 Försäkringskassan, flyttas till utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom (a. prop. avsnitt 13.1.5).

Som skäl till ändringen anförs i propositionen att en ny pensionsmyndighet ska inrättas den 1 januari 2010 i och med riksdagens beslut att avveckla Premiepensionsmyndigheten (PPM) i samband med utgången av 2009 (prop. 2008/09:1, utg.omr. 2, bet. 2008/09:FiU2, rskr. 2008/09:147). PPM:s verksamhet och de delar av Försäkringskassan som avser pensionshantering ska föras över till den nya pensionsmyndigheten. Enligt regeringen skapas den nya myndigheten i syfte att på ett bättre sätt svara upp mot medborgarnas behov av kunskap och information i frågor rörande ålderspensioner. Den nya myndigheten kommer att ansvara för i princip alla pensionsfrågor som staten ansvarar för. Det innebär att myndigheten utöver ålderspension i form av inkomstpension, tilläggspension, premiepension och garantipension även ska hantera frågor om efterlevandepension och äldreförsörjningsstöd samt bostadstillägg till pensionärer kopplade till dessa förmåner.

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömning om överföring av de ändamål och verksamheter som avser premiepensionsadministration respektive Försäkringskassans administration av ålderspension, efterlevandepension och äldreförsörjningsstöd samt bostadstillägg till pensionärer kopplade till dessa förmåner till utgiftsområde 11.

Utskottet tillstyrker därmed propositionen i denna del och föreslår att riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning, utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp samt utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom.

I sammanhanget noterar utskottet att den nya pensionsmyndigheten saknas i den senast publicerade ämnesförteckningen över indelningen av utgiftsområden. Utskottet anser att ämnesförteckningen bör kompletteras med benämningen på den nya pensionsmyndigheten under utgiftsområde 11. Utskottet anser dock att det knappast ter sig rimligt att ha en ordning som innebär att hela ämnesförteckningen redovisas varje år. Utskottet bedömer därmed att det borde vara tillräckligt att bara ändringen redovisas, i enlighet med vad som framgått här. Därtill bedömer utskottet att det kan vara lämpligt att med några års mellanrum – beroende på antalet ändringar – regelbundet som bilaga till utskottets betänkande foga en fullständig förteckning.

Länsstyrelsernas uppgifter m.m.

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner ändringar i utgiftsområdesindelningen som gäller länsstyrelsernas uppgifter vad avser körkorts- och yrkestrafikområdet samt tillsyns- och tillståndsverksamhet enligt bl.a. socialtjänstlagen.

Propositionen

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som avser länsstyrelsernas uppgifter inom körkorts- och yrkestrafikområdet som finansieras från det under utgiftsområde 1 Rikets styrelse uppförda anslaget 5:1 Länsstyrelserna m.m. flyttas till utgiftsområde 22 Kommunikationer (prop. 2008/09:100 avsnitt 13.1.2).

Som skäl till ändringen anförs i propositionen att regeringen, i syfte att åstadkomma en högre effektivitet och säkerställa en väl fungerande rättssäkerhet, tidigare har meddelat sin avsikt att fr.o.m. den 1 januari 2010 föra över de uppgifter som länsstyrelserna i dag har inom körkorts- och yrkestrafikområdet till Transportstyrelsen som bildades den 1 januari 2009.

Regeringen föreslår vidare att de ändamål och verksamheter som avser tillsyns- och tillståndsverksamhet enligt socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, och som finansieras från det under utgiftsområde 1 Rikets styrelse uppförda anslaget 5:1 Länsstyrelserna m.m. och det under utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner uppförda anslaget 1:1 Kommunalekonomisk utjämning, flyttas till utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg (a. prop. avsnitt 13.1.3).

Som skäl till ändringarna anförs i propositionen att regeringen, i propositionen Samordnad och tydlig tillsyn av socialtjänsten (prop. 2008/09:160), bedömde att Socialstyrelsen har bäst förutsättningar att skapa en samlad och effektiv tillsyn av verksamhet som bedrivs enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt verksamheter inom hälso- och sjukvården. I propositionen föreslår därför regeringen att Socialstyrelsen ensam ska ha ansvaret för all tillsyn av tillståndspliktig enskilt driven verksamhet enligt socialtjänstlagen och LSS – såväl den löpande som den övergripande. Riksdagen biföll propositionen den 20 maj 2009 (bet. 2008/09:SoU22, rskr. 2008/09:259).

Socialutskottets yttrande

Socialutskottet beslutade att yttra sig genom protokollsutdrag (jfr § 4 i SoU:s prot. 2008/09:36). Av protokollsutdraget framgår att utskottet inte har något att erinra mot de föreslagna ändringarna av ändamål och verksamheter avseende utgiftsområde 9.

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömning om överföring av de ändamål och verksamheter som avser länsstyrelsernas uppgifter inom körkorts- och yrkestrafikområdet respektive tillsyns- och tillståndsverksamhet enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade till utgiftsområdena 22 respektive 9.

Utskottet tillstyrker därmed propositionen i denna del och föreslår att riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse, utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, utgiftsområde 22 Kommunikationer samt utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner.

I sammanhanget noterar utskottet att den senast publicerade ämnesförteckningen över indelningen av utgiftsområden bör kompletteras ytterligare på så vis att den under utgiftsområde 22 upptagna myndigheten Järnvägsstyrelsen tas bort och ersätts med Transportstyrelsen. Utskottet bedömer som tillräckligt, mot bakgrund av det föregående ställningstagandet, att endast ändringen redovisas, i enlighet med vad som framgått här.

Centrala studiestödsnämnden m.m.

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner ändringar i utgiftsområdesindelningen som avser Centrala studiestödsnämnden och Överklagandenämnden för studiestöd.

Propositionen

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som finansieras från de under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning uppförda anslagen 4:1 Centrala studiestödsnämnden m.m. och 4:2 Överklagandenämnden för studiestöd flyttas till utgiftsområde 15 Studiestöd (prop. 2008/09:100 avsnitt 13.1.11).

Som skäl till ändringen anförs i propositionen att den nuvarande indelningen för utgiftsområdena 15 Studiestöd och 16 Utbildning och universitetsforskning inte är ändamålsenlig. Verksamheterna hos Centrala studiestödsnämnden och Överklagandenämnden för studiestöd hänger intimt ihop med den verksamhet som bedrivs under utgiftsområde 15 Studiestöd. För att få en sammanhållen verksamhets- och resultatredovisning bör enligt regeringen alla anslag som hör till studiestödsverksamheten redovisas under utgiftsområde 15 Studiestöd.

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömning om att överföringen av de ändamål och verksamheter som avser bl.a. Centrala studiestödsnämnden och Överklagandenämnden för studiestöd till utgiftsområde 15 svarar mot kraven på politisk relevans, statsfinansiellt ändamålsenlig avgränsning och möjligheten att få en sammanhållen verksamhets- och resultatredovisning.

Utskottet tillstyrker därmed propositionen i denna del och föreslår att riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 15 Studiestöd och utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning.

Utskottet anser även i detta fall att den senaste ämnesförteckningen över indelningen av utgiftsområden bör kompletteras med tillägget Centrala studiestödsnämnden m.m. under utgiftsområde 15.

Övriga utgiftsområdesändringar

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner de ändringar i utgiftsområdesindelningen som regeringen föreslår och som inte behandlats i föregående avsnitt.

Propositionen

Myndigheters ansvar för bidragshantering, e-förvaltning, rättsinformation m.m.

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som avser vissa administrativa uppgifter avseende viss anslags- och bolagsredovisning samt kreditförsörjning som finansieras från det under utgiftsområde 1 Rikets styrelse uppförda anslaget 4:1 Regeringskansliet m.m. flyttas till utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (a. prop. avsnitt 13.1.1). Som skäl till ändringen anförs i propositionen att det i budgetpropositionen för 2009 (prop. 2008/09:1, utg.omr. 1, s. 37) redovisades förslag om en renodling av Regeringskansliets verksamhet med innebörden att Kammarkollegiet ska svara för exempelvis utbetalningar och kontrollmoment gällande vissa bidrag och anslag, hanteringen av den ekonomiska redovisningen av statliga bolag samt kreditförsörjningen vid inrättandet av nya myndigheter.

Vidare föreslår regeringen att de ändamål och verksamheter som avser elektronisk förvaltning (e-normering och E-delegationen) samt rättsinformationssystemet och som finansieras från de under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning uppförda anslagen 1:1 Statskontoret respektive 1:3 Avveckling av Verket för förvaltningsutveckling m.m. flyttas till utgiftsområde 1 Rikets styrelse respektive utgiftsområde 4 Rättsväsendet (prop. 2008/09:100 avsnitt 13.1.4). Som skäl till ändringen anförs i propositionen att ansvaret för rättsinformationssystemet och verksamheten kring webbplatsen lagrummet.se i och med avvecklingen av Verket för förvaltningsutveckling (Verva) överfördes från Verva till Sveriges Domstolar. Vidare anger regeringen att ansvaret för arbetet med normering inom elektronisk förvaltning överfördes till Regeringskansliet och att föreskriftsrätten inom informationssäkerhetsområdet övergick till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i samband med bildandet av myndigheten den 1 januari 2009. Därtill anförs i propositionen att en särskild e-delegation inrättades under våren 2009.

Viss verksamhet inom polisorganisationen

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter vid sekretariatet för Rådet för rättsväsendets informationsförsörjning (RIF-rådet) som finansieras från det under utgiftsområde 4 Rättsväsendet uppförda anslaget 1:1 Polisorganisationen flyttas till utgiftsområde 1 Rikets styrelse (a. prop. avsnitt 13.1.6).

Som skäl till ändringen anförs i propositionen att Regeringskansliet, i enlighet med regeringsbeslut den 5 mars 2009, har övertagit ordförandeskapet i Rådet för rättsväsendets informationsförsörjning (RIF-rådet). Genom beslutet upphör rådets sekretariat (RIF-kansliet) vid Rikspolisstyrelsen samtidigt som ansvaret för sekretariatets uppgifter övergår till Regeringskansliet.

Värdskap för Världssjöuniversitetet

I propositionen föreslås att de ändamål och de verksamheter som avser Sveriges förpliktelser som värdland i förhållande till Världssjöuniversitetet, och som finansieras från det under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd uppförda anslaget 1:1 Biståndsverksamhet, flyttas till utgiftsområde 22 Kommunikationer (prop. 2008/09:100 avsnitt 13.1.7).

Som skäl till ändringen anförs i propositionen att Sverige genom avtal med Internationella sjöfartsorganisationen (International Maritime Organisation, IMO) sedan 1983 är värdland för Världssjöuniversitetet (World Maritime University, WMU). För att samla ansvaret för Sveriges förpliktelser avseende Internationella sjöfartsorganisationen föreslår regeringen ovan nämnda ändringar av ändamål och verksamheter.

Satsningar till följd av forskningspropositionen

Regeringen föreslår att delar av de ändamål och den verksamhet avseende regeringens strategiska satsning på vårdvetenskap som finansieras från det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg uppförda anslaget 8:2 Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap: Forskning flyttas till utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning (a. prop. avsnitt 13.1.8). Som skäl till ändringen anförs i propositionen att regeringen bedömer i proposition Ett lyft för forskning och innovation (prop. 2008/09:50) att genomförandet av den strategiska satsningen för vårdvetenskap överförs från Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap till Vetenskapsrådet.

Därtill föreslår regeringen att de ändamål och verksamheter avseende Innovationsbron AB som finansieras från det under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning uppförda anslaget 2:56 Särskilda utgifter inom universitet och högskolor m.m. flyttas till utgiftsområde 24 Näringsliv (prop. 2008/09:100 avsnitt 13.1.12). Som skäl till ändringen anförs i propositionen att regeringen bedömde i propositionen Ett lyft för forskning och innovation (prop. 2008/09:50) att det borde ske en ökad satsning på Innovationsbron AB för tidig marknadskompletterande såddfinansiering och affärsutveckling med syfte att öka skapandet av forsknings- och kunskapsrelaterade affärsidéer med stor marknadspotential. I propositionen anges vidare att medlen används för bolagets verksamhet inom kommersialisering av forskning och innovation.

Kulturverksamhet för personer med funktionsnedsättning m.m.

Av propositionen framgår att regeringen föreslår att delar av de ändamål och verksamheter inom kulturområdet som är av betydelse för personer med funktionsnedsättning, och som finansieras från det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg uppförda anslaget 4:2 Bidrag till viss verksamhet för personer med funktionshinder, flyttas till utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid (a. prop. avsnitt 13.1.9).

Som skäl till ändringen anförs i propositionen att regeringen bedömer att stöd för att främja möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att ta del av samhällslivet bör hanteras inom respektive utgiftsområde.

Sektorsspecifika ekonomiska uppgifter om primärkommunerna

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som avser sektorsspecifika ekonomiska uppgifter om primärkommunerna, och som finansieras från det under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning uppförda anslaget 1:1 Statens skolverk respektive det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg uppförda anslaget 9:1 Socialstyrelsen, flyttas till utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (a. prop. avsnitt 13.1.10).

Som skäl till ändringen framgår av propositionen att en särskild utredare har lämnat ett förslag om att ge Statistiska centralbyrån (SCB) ett samlat ansvar för ekonomisk statistik om primärkommunerna genom att ansvaret för vissa sektorsspecifika ekonomiska uppgifter förs över från Statens skolverk och Socialstyrelsen till SCB (SOU 2009:25). I propositionen anges att regeringen ser flera fördelar med att ge SCB ett samlat statistikansvar för alla de uppgifter som samlas in genom Räkenskapssammandraget, dvs. den detaljerade redogörelsen för kommunernas och landstingens kostnader.

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömningar om behovet av ovanstående utgiftsområdesändringar. Utskottet anser att överföringen av de ändamål och verksamheter som anges ovan svarar mot kraven på politisk relevans, statsfinansiellt lämplig avgränsning och möjliggör meningsfulla prioriteringar och resultatuppföljningar, inte minst vad gäller bl.a. renodlingen av Regeringskansliets och andra myndigheters verksamhet.

Utskottet tillstyrker därmed propositionen i denna del och föreslår att riksdagen godkänner de föreslagna ändringarna av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse, utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning, utgiftsområde 4 Rättsväsendet, utgiftsområde 7 Internationellt bistånd, utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning, utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid, utgiftsområde 22 Kommunikationer samt utgiftsområde 24 Näringsliv.

Ändringarna föranleder enligt utskottet inga justeringar i ämnesförteckningen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2008/09:100 2009 års ekonomiska vårproposition:

2.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i riksdagsordningen (avsnitt 3.1 och 13.2).

3.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse respektive utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (avsnitt 13.1.1).

4.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse respektive utgiftsområde 22 Kommunikationer (avsnitt 13.1.2).

5.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 1 Rikets styrelse, utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner samt utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg (avsnitt 13.1.3).

6.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning, utgiftsområde 1 Rikets styrelse samt utgiftsområde 4 Rättsväsendet (avsnitt 13.1.4).

7.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning, utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp samt utgiftsområde 11 Ekonomisk trygghet vid ålderdom (avsnitt 13.1.5).

8.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 4 Rättsväsendet respektive utgiftsområde 1 Rikets styrelse (avsnitt 13.1.6).

9.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 7 Internationellt bistånd respektive utgiftsområde 22 Kommunikationer (avsnitt 13.1.7).

10.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg respektive utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning (avsnitt 13.1.8).

11.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg respektive utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid (avsnitt 13.1.9).

12.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning, utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg samt utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (avsnitt 13.1.10).

13.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning respektive utgiftsområde 15 Studiestöd (avsnitt 13.1.11).

14.

Riksdagen godkänner den föreslagna ändringen av ändamål och verksamheter som ska innefattas i utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning respektive utgiftsområde 24 Näringsliv (avsnitt 13.1.12).

Bilaga 2

Regeringens lagförslag