Justitieutskottets betänkande

2008/09:JuU11

Rambeslut om utbyte av uppgifter ur kriminalregister

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:18 Sveriges antagande av rambeslut om utbyte av uppgifter ur kriminalregister.

Regeringen föreslår i propositionen att riksdagen godkänner ett inom Europeiska unionen upprättat utkast till rambeslut om utbyte av uppgifter ur kriminalregister.

I rambeslutet föreslås att varje medlemsstat som meddelar en dom mot en annan medlemsstats medborgare ska informera medborgarstaten om domen. Medborgarstaten ska därefter lagra informationen. Varje medlemsstat får sålunda information om alla brottmålsdomar som inom Europeiska unionen har meddelats mot de egna medborgarna. Vidare syftar rambeslutet till att påskynda och förenkla förfarandet när uppgifter ur kriminalregister begärs i ett enskilt ärende. Dessa förbättringar ska åstadkommas genom att det införs nya kanaler för att inhämta uppgifterna, tidsfrister och ett standardiserat formulär. Rambeslutet lägger också grunden för nästa steg i arbetet med att effektivisera informationsutbytet, nämligen att ta fram ett standardiserat format för att göra informationen begriplig och möjliggöra elektronisk uppgiftsöverföring.

I propositionen redovisas en bedömning av vilken lagstiftning som behövs för att genomföra rambeslutet. Propositionen innehåller dock inga lagförslag. Regeringen avser att senare återkomma till riksdagen i denna del.

Det har inte väckts några motioner med anledning av propositionen.

Utskottet föreslår att riksdagen tillstyrker regeringens förslag.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Godkännande av rambeslut

Riksdagen godkänner det inom Europeiska unionen upprättade utkastet till rambeslut om organisationen av medlemsstaternas utbyte av uppgifter ur kriminalregistret och uppgifternas innehåll. Därmed bifaller riksdagen proposition 2008/09:18.

Stockholm den 28 oktober 2008

På justitieutskottets vägnar

Thomas Bodström

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Thomas Bodström (s), Inger Davidson (kd), Henrik von Sydow (m), Krister Hammarbergh (m), Margareta Persson (s), Ulrika Karlsson i Uppsala (m), Elisebeht Markström (s), Johan Pehrson (fp), Karl Gustav Abramsson (s), Inge Garstedt (m), Christer Adelsbo (s), Helena Bouveng (m), Lena Olsson (v), Otto von Arnold (kd), Mehmet Kaplan (mp), Maryam Yazdanfar (s) och Karin Nilsson (c).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I december 2005 presenterade kommissionen ett förslag till rådets rambeslut om organisationen av medlemsstaternas utbyte av uppgifter ur kriminalregistret och uppgifternas innehåll (KOM (2005) 690 slutlig). En faktapromemoria har upprättats över förslaget till rambeslut (2005/06:FPM74).

Europaparlamentet godkände utkastet till rambeslut den 26 juni 2007 och lämnade vissa ändringsförslag i sitt yttrande (A6-0170/2007).

Vid ett möte i ministerrådet för rättsliga och inrikes frågor den 12–13 juni 2007 nåddes en principöverenskommelse om innehållet i rambeslutet. Överenskommelsen avser ett utkast till rambeslut som i flera delar skiljer sig från det ursprungliga förslaget.

På grund av dessa skiljaktigheter uppmanades parlamentet att på nytt yttra sig, vilket parlamentet gjorde den 17 juni 2008. I yttrandet godkände parlamentet utkastet till rambeslut med vissa ändringsförslag.

Den av ministerrådet överenskomna texten har ännu inte varit föremål för slutlig granskning av EU:s språkexperter, de s.k. juristlingvisterna. Några ändringar av innehållet i sak kan dock enligt regeringen inte förutses.

Regeringen har under förhandlingsarbetet fortlöpande informerat och samrått med riksdagen. Företrädare för Justitiedepartementet har sammanträtt med justitieutskottet vid ett flertal tillfällen. Vidare har justitieministern vid sammanträden i EU-nämnden redogjort för förhandlingsarbetet och den svenska positionen.

Avsikten är att rambeslutet ska antas så snart som möjligt. Medlemsstaterna kommer att ha tre år på sig från det att rambeslutet träder i kraft till det att rambeslutet ska vara genomfört i nationell rätt.

Inom Justitiedepartementet har departementspromemorian Sveriges antagande av rambeslut om utbyte av uppgifter ur kriminalregister (Ds 2008:49) utarbetats. Promemorian har remissbehandlats. Remissyttrandena och en sammanställning av remissyttrandena finns tillgängliga i Justitiedepartementet (dnr Ju2008/5057/BIRS).

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1.

Utkastet till rambeslut, liksom utkasten till formulär och uttalanden från rådet i anslutning till rambeslutets antagande, återges i senaste svenska versionen i bilaga 2.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Inom Europeiska unionen har det utarbetats ett utkast till rambeslut om utbyte av uppgifter ur kriminalregister. Syftet med rambeslutet är att förbättra utbytet av uppgifter ur kriminalregister mellan medlemsstaterna. I propositionen föreslås att utkastet till rambeslut ska godkännas av riksdagen.

Rambeslutet är en del av det arbete som pågår inom Europeiska unionen för att förbättra informationsutbytet mellan medlemsstaterna. I utkastet till rambeslut föreslås att varje medlemsstat som meddelar en dom mot en annan medlemsstats medborgare ska informera medborgarstaten om domen. Medborgarstaten ska därefter lagra informationen. Varje medlemsstat får sålunda information om alla de domar som har meddelats inom Europeiska unionen mot de egna medborgarna. Vidare syftar rambeslutet till att påskynda och förenkla förfarandet när uppgifter ur kriminalregister begärs i ett enskilt ärende genom att nya kanaler för att inhämta uppgifterna, tidsfrister och ett standardiserat formulär införs. Rambeslutet lägger också grunden för nästa steg i arbetet med att effektivisera informationsutbytet, nämligen att ta fram ett standardiserat format för att göra informationen begriplig och möjliggöra elektronisk uppgiftsöverföring.

Den tidpunkt då medlemsstaterna ska ha genomfört bestämmelserna i rambeslutet är ännu inte bestämd. I propositionen redovisas en bedömning av vilken lagstiftning som behövs för att genomföra rambeslutet.

Utskottets överväganden

Godkännande av rambeslut

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godkänner det inom EU upprättade utkastet till rambeslut om utbyte av uppgifter ur kriminalregister.

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen att riksdagen ska godkänna utkastet till rambeslut om organisationen av medlemsstaternas utbyte av uppgifter ur kriminalregister och uppgifternas innehåll.

Rambeslutet inleds med syfte och definitioner (artikel 1 och 2). Det syftar till att fastställa de regler som ska gälla när en medlemsstat, i vilken en fällande dom meddelats mot en medborgare i en annan medlemsstat (domslandet), överför uppgifter om en sådan dom till den medlemsstat där den dömde är medborgare (medborgarlandet). Rambeslutet syftar vidare till att införa en lagringsskyldighet för medborgarlandet och anger hur en begäran om uppgifter ur kriminalregistret i ett enskilt ärende ska besvaras. Slutligen syftar rambeslutet till att lägga den rättsliga grunden för ett standardiserat elektroniskt system för utbyte av information ur kriminalregister.

Enligt artikel 3 ska varje medlemsstat utse en eller flera centrala myndigheter att hantera det samarbete som följer av rambeslutet. Regeringen anser att Rikspolisstyrelsen är mest lämpad att utses som central myndighet enligt rambeslutet. En förklaring härom till rådets generalsekretariat bör enligt regeringen anstå till genomförandet av rambeslutet.

Ett av huvudmålen i rambeslutet är de skyldigheter som fastställs i artiklarna 4 och 5. I artikel 4 regleras domslandets skyldigheter att överföra uppgifter om domar till medlemslandet och i artikel 5 regleras skyldigheten att lagra uppgifter för den medlemsstat som tar emot information. Artikel 11 reglerar i detalj vilka uppgifter som ska överföras respektive lagras.

I artiklarna 6–10 i rambeslutet finns bestämmelser om när en stat i ett enskilt ärende begär ut uppgifter ur en annan stats kriminalregister. I artikel 6 regleras när och hur en ansökan om uppgifter ur kriminalregister ska göras och i artikel 7 vad som gäller vid besvarandet av en sådan ansökan. Artikel 8 anger tidsfrister för svar på en ansökan. I artikel 9 finns vissa användningsbegränsningar för den medlemsstat som mottar personuppgifter ur en annan medlemsstats kriminalregister. Slutligen regleras i artikel 10 på vilket språk ansökan och svar ska avfattas. Frågan om något annat språk än svenska ska godtas gällande ansökningar bör enligt regeringen bäst bedömas i samband med det kommande arbetet med genomförandet av rambeslutet.

Utskottets ställningstagande

Inom den Europeiska unionen pågår ett omfattande arbete för att förbättra det straffrättsliga samarbetet. Målsättningen är att samarbetet ska bygga på principen om ömsesidigt erkännande av rättsliga beslut inom EU. Ett förbättrat och mer effektivt system för utbyte av uppgifter ur kriminalregister är av stor betydelse för det rättsliga samarbetet i allmänhet och för de svenska brottsbekämpande myndigheterna i synnerhet. Information ur kriminalregister är värdefull under förundersökningen, rättegången och straffverkställigheten, t.ex. för valet av tvångsmedel, påföljd och anstaltsvistelse. I dag är att det ett problem att det ofta saknas möjligheter att ta hänsyn till tidigare brottslighet som skett utomlands. Sådan information är i praktiken sällan tillgänglig för svenska myndigheter. Ett effektivt informationsutbyte är en förutsättning för att fällande domar, avkunnade i Europiska unionens medlemsstater, vid ett nytt förfarande i en medlemsstat ska få genomslag i praktiken. Nu aktuellt rambeslut lägger även grunden för nästa steg i arbetet med att effektivisera och förenkla informationsutbytet. Nästa steg blir att ta fram ett standardiserat format för att göra informationen användbar för den stat som tar emot informationen samt att möjliggöra elektronisk uppgiftsöverföring. Rambeslutet utgör ett led i utvecklingen av det straffrättsliga samarbetet inom EU.

Mot den bakgrund som nu har lämnats delar utskottet regeringens uppfattning att Sverige bör anta rambeslutet.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2008/09:18 Sveriges antagande av rambeslut om utbyte av uppgifter ur kriminalregister:

Riksdagen godkänner det inom Europeiska unionen upprättade utkastet till rambeslut om organisationen av medlemsstaternas utbyte av uppgifter ur kriminalregistret och uppgifternas innehåll (avsnitt 5.1).

Bilaga 2

Utkast till rambeslut