den 19 mars

Fråga

2007/08:994 Lokalisering av speciallärarutbildningarna

av Mikael Damberg (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Den 21 april 2007 tog regeringen beslut om att återinföra speciallärarutbildningen. Utbildningen är 90 högskolepoäng, det vill säga tre terminer, och förkunskapskravet är att man har tagit lärarexamen. Två månader senare, den 28 juni, tog regeringen beslut om att ge nio lärosäten rätten att bedriva utbildningen från och med i höst. Med ett undantag (det blev Karlstads universitet i stället för Lunds universitet) var det exakt samma lärosäten som i dag har rätt att utfärda specialpedagogexamen.

Lärarutbildningarna är för närvarande föremål för kvalitetsgranskning av Högskoleverket. Praxis för beslut om vilka lärosäten som ska få anordna en utbildning är att de sökande högskolorna skickar ansökan med underlag till Högskoleverket. Högskoleverket utser en bedömargrupp som granskar förutsättningarna att ge utbildningen. Denna grupp granskar utbildningens kvalitet utifrån ansökan, och i regel görs även platsbesök. Utifrån detta underlag fattar regeringen sedan beslut.

Jag menar att detta är en klok ordning, som tillförsäkrar att beslut om var en utbildning ska hamna inte fattas på annat än sakliga och vetenskapliga grunder. Förfarandet borde vara en central del av statsmaktens kvalitetssäkring.

Inför beslutet om var speciallärarutbildningarna skulle placeras avstod regeringen av någon anledning från att hämta in Högskoleverkets bedömning.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet:

Varför inhämtade inte statsrådet en expertbedömning från Högskoleverket innan regeringen fattade beslutet om vilka lärosäten som ska få bedriva speciallärarutbildning från hösten?