den 13 mars

Fråga

2007/08:951 Utförsåkning som friskvård

av Patrik Forslund (m)

till finansminister Anders Borg (m)

När det handlar om motion och annan friskvård till anställda är dagens begränsningar ålderdomliga. Vi har ett förlegat regelverk som inte är anpassat till dagens samhälle. Det är möjligt för en arbetsgivare att bidra till personalens styrketräning, fotboll, innebandy, massage och badminton med mera och få det som en avdragsgill kostnad. En av landets största sporter, utförsåkning, med cirka två miljoner svenskar som alla använder någon av de 240 skidanläggningar som finns i Sverige är däremot inte godkänd.

Alltifrån hård fysisk träning till avslappningsövningar faller alltså under sådan friskvård som kan subventioneras skattefritt. Men aktiviteter som bland annat utförsåkning faller utanför Skatteverkets definition av motion och friskvård, trots dess erkänt goda effekter för kropp och hälsa vilket flera undersökningar påvisar. Utförsåkning borde jämställas med andra former av friskvård och motion som är skattebefriade och som kan subventioneras av arbetsgivare.

Kostnaden för att utöva utförsåkning är i jämförelse med andra idrotter inte särskilt hög. Den utrustning som behövs för att åka utför kan med enkelhet lånas eller hyras på skidanläggningen. Utförsåkning kan därför inte längre betraktas som en exklusiv sport. När det gäller utförsåkning är det dessutom inte utrustningen som ska räknas till personalvårdsförmånen, utan möjligheten till liftkort – entrébiljett till skidanläggningen – som ska subventioneras, precis som hyran för en tennisplan eller squashhall, avgiften på ett gym eller för en massagebehandling.

Avser finansministern att vidta åtgärder så att utförsåkningen betraktas som friskvård?