den 5 mars

Fråga

2007/08:907 Skattefusk och skattebrott

av Ameer Sachet (s)

till finansminister Anders Borg (m)

I vardagsspråket används termen ”skattefusk” i syfte att framställa skattebrott som något lindrigt och ursäktligt brott. Höga skattesatser skulle på något sätt ge legitimitet åt skattebrott. Ett brott ska kallas för vad det är.

Skattebrott är i svensk rätt ett brott enligt 2 § skattebrottslagen (1971:69). För skattebrott döms den, som antingen på annat sätt än muntligen uppsåtligen lämnar oriktig uppgift till myndighet eller underlåter att till myndighet lämna deklaration, kontrolluppgift eller annan föreskriven uppgift om han genom något av ovanstående ger upphov till fara för att skatt undandras det allmänna eller felaktigt tillgodoräknas eller återbetalas till honom själv eller någon annan.

För skattebrott döms man i Sverige till fängelse i upp till två år. Om brottet anses som ”ringa” döms man i stället för skatteförseelse. Om brottet anses som ”grovt” döms man för grovt skattebrott enligt 4 § skattebrottslagen (1971:69). Straffet för grovt skattebrott är fängelse, lägst sex månader och högst sex år.

Det vore välgörande om regeringen och statsrådet i olika typer av skriftlig och muntlig kommunikation och information kallade skattebrott vid dess rätta namn och undvek den förmildrande och felaktiga termen ”skattefusk”.

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att departement och myndigheter framgent använder ett stringent språk och kallar skattebrott vid dess rätta namn och därmed undviker vardagstermen ”skattefusk”?