den 5 mars

Fråga

2007/08:901 Polisen och skolkande elever

av Ameer Sachet (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Utbildningsministern vill använda polissatsningar till att hämta skolkande barn. Enligt en rapport från Skolverket nyligen så skolkade ca 1 600 elever minst en månad förra året.

Vårdnadshavarna har ansvar för barnets uppfostran och har därmed det yttersta ansvaret för barnets beteende. Därför är det viktigt att vårdnadshavarna informeras om elevens skolsituation samt om en eventuell frånvaro. Enligt grundskoleförordningen ska nämligen rektor se till att skolan kontaktar vårdnadshavaren då en elev utan giltig anledning uteblir från skolarbetet. Det är vidare läraren som bedömer om eleven deltagit i skolarbetet. En elev kan ha olovlig frånvaro även om hon eller han befinner sig i skolan. Att eleven vistas i skolans lokaler, som korridorer eller uppehållsrum, innebär alltså inte att eleven anses ha deltagit i skolarbetet.

Ett framgångsrikt arbete med att komma till rätta med olovlig frånvaro underlättas om det finns rutiner för anmälan av frånvaro till skolan, hantering av elever som inte går på lektionerna fast de finns på skolan och för information till vårdnadshavaren om olovlig frånvaro. Men framför allt så måste skolan kunna stimulera och motivera eleverna. Få uteblir från sådant som de uppfattar som roligt, intressant och viktigt. Vad statsrådet tycks vilja föreslå känns omodernt och att lägga över en ordnings- och uppfostransuppgift från föräldrar och lärare till polisen.

Avser statsrådet verkligen att ta initiativ till att lagstifta om polishämtning av skolkande elever och att polis även på skolan ska se till att eleverna går till sina lektioner?