den 15 februari

Fråga

2007/08:790 Trefaldig ökning av klamydiafall på tio år

av Lennart Sacrédeus (kd)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Under år 2007 upptäcktes ca 20 procent fler hivfall än 2006, en ökning från 390 till ca 500 fall. Främst har ökningen skett bland intravenösa missbrukare – fördubbling – och homosexuella män – från 50 till 80 fall, en ökning på 60 procent. Smittskyddsinstitutet skriver även: ”Ökningen av klamydia, som indikerar att frekvensen oskyddat sex har ökat, innebär ökad risk för att hiv även når andra grupper i samhället. Smittskyddsinstitutet har sett enstaka fall av hiv hos unga som inte tillhör riskgrupper, men det rör sig inte om något riktigt trendbrott.” Påståendet att antalet klamydiafall har ökat skulle kunna tas för en underdrift, när de gått från 157 till 517 fall per 100 000 invånare från 1997 till 2007. I till exempel Rättviks kommun nästan tredubblades antalet klamydiafall på ett enda år, från 29 (2006) till 82 fall (2007). Dalarna har nu den största ökningen i hela landet. Till detta har vi det i riket alltmer uppmärksammade viruset HPV som troligtvis är den STI-infektion som orsakar flest dödsfall. Det finns skäl till oro inför ett kommande ”riktigt trendbrott” också av hivfall!

Från att ha haft ett tydligt folkhälsoperspektiv med betoning på risker kring även sexualiteten fick arbetet i den förra regeringen ett annat fokus, detta utan att ta hänsyn till konsekvenserna för enskilda eller samhälle, och till betydelsen av den solidaritet som uttrycks i trohet och ömsesidigt ansvarstagande. Den trofasta kärlekens betydelse – det djupa, långsiktiga och ömsesidiga mötet mellan två personer som älskar varandra – tycks också ha hamnat alltmer i skymundan. Sverige måste nu arbeta i alla delar efter WHO:s arbetsmetod, inte minst att senarelägga den sexuella debuten och betona troheten i relationer. Resultatet av att så inte sker i dag ser vi i statistiken.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att återinföra folkhälsoperspektivet som grund i målområde 8 inom folkhälsoarbetet, det som rör sexuellt samliv?