den 13 februari

Fråga

2007/08:754 Tillgången på vårdpersonal

av Cecilia Widegren (m)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Basen i hälso- och sjukvården är personalen, till exempel läkare, sjuksköterskor, kuratorer och de andra som arbetar i den nära vården. Nyligen kom Socialstyrelsens årliga rapport om personaltillgången. Redan i dag är efterfrågan på läkare större än tillgången, enligt dess bedömning. Antalet allmänläkare förväntas till och med att börja sjunka efter år 2009.

Bristen på till exempel allmänläkare i öppenvården ger längre väntetider, dålig kontinuitet och kostnader när de ersätts med så kallade stafettläkare. Att ha en långsiktig försörjning, kompetensutveckling och bemanningen är en utmaning för hela landet men den kan bli särskilt stor för kommuner utanför storstäderna, så som till exempel kommuner i Skaraborg.

Skaraborg har sedan en längre tid personalbrist av bland annat läkare. Det finns flera kommuner där vårdcentraler till exempel saknar fast bemanning. Av Skövdes totalt 28 tjänster är dagsnoteringen 23. I Tidaholm är det sju och en halv ordinarie tjänster men bara två av dessa är bemannande. Luckorna fylls i viss mån upp med inhyrda läkare men det innebär också högre kostnader. Om Socialstyrelsens prognos är korrekt kommer dagens dåliga läge bara att bli sämre.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att stärka tillgången på hälso- och sjukvårdspersonal i allmänhet och läkare, sjuksköterskor och kuratorer i den nära vården synnerhet, särskilt på landsbygden?