den 8 februari

Fråga

2007/08:736 Etniska och religiösa minoriteters situation i Irak

av Kalle Larsson (v)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Flera mindre etniska och religiösa minoriteter är i dagens Irak i en ytterst svår situation. De kläms mellan de två stora dominerande religiösa riktningarna shiiter och sunniter. Till dem hör bland annat yesider, yarsanier, mandaier och kristna.

Dessa minoriteter drabbades hårt under Saddam Husseins tid vid makten i Irak. I dag är deras situation än svårare. Flera av dem hotas att fysiskt utplånas eller splittras och spridas över världen. Före Irakkriget uppgick exempelvis mandaierna i landet till 35 000. I dag är de 5 000. Många ur dessa minoritetsreligioner har blivit dödade eller tvingats fly och lever främst i Jordanien och Syrien och är i praktiken helt rättslösa. Inför trycket från islamistiska extremister har de att välja mellan att konvertera till islam, fly eller bli dödade.

De små religionerna och etniska grupperna i Mellanöstern är kulturspillror som håller på att utplånas såväl kulturellt som fysiskt. Deras utplåning skulle i alla delar uppfylla de definitioner som finns i FN:s konvention om folkmord från 1948 – genom att antingen fysiskt utplånas eller splittras och spridas för vinden och därmed i kulturellt avseende försvinna.

Jag vill fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för Sveriges del som enskild stat och inom EU för att se till att de förföljda kulturspillror, som exempelvis mandaierna, yesiderna och yarsanierna utgör, som är på flykt undan förföljelse, dödshot och död, ska ges skydd och få sin kulturella samhörighet och överlevnad garanterad?