den 25 januari

Fråga

2007/08:654 Världsbankens krav på ekonomiska reformer i fattiga länder

av Hans Linde (v)

till finansminister Anders Borg (m)

Världsbanken är i dag en av de största biståndsgivarna genom Internationella utvecklingsfonden, IDA. Under kommande tre år uppgår biståndet via IDA till minst 41,6 miljarder dollar. IDA spelar således en avgörande roll i många fattiga länders arbete för utveckling och fattigdomsbekämpning.

IDA:s utvecklingssamarbete är dock inte ovillkorat. Biståndet är kopplat till makroekonomiska policyvillkor med krav på bland annat handelsliberaliseringar, utgiftstak för hälsosektorn och privatiseringar i mottagarländerna. Kritiken mot dessa krav är omfattande. I november krävde Forum Syd, Diakonia och Svenska Kyrkan i ett brev till finansministern att kraven som ställs inte får köra över demokratiskt fattade beslut i mottagarländerna. Även Norge och Storbritannien har tidigare krävt att den makroekonomiska konditionaliteten ska fasas ut. Nyligen biföll italienska utrikesutskottet en motion som innebär att Italien ska stödja Storbritanniens och Norges position i Världsbanken. En viss reformering av Världsbankens krav har förvisso skett, men samtidigt visar en rapport från Eurodad att antalet bindande krav på ekonomiska policyvillkor sammantaget har ökat som andel av det totala antalet krav som Världsbanken ställer. För att markera sitt missnöje med att Världsbanken fortsätter att ställa makroekonomiska krav på mottagarländerna har Norge nyligen valt att dra tillbaka 25 procent av sitt anslag till IDA. Sverige är ett av IDA:s stora givarländer. Med anledning av detta vill jag fråga finansministern:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att inom ramen för Världsbanken stödja Norges, Storbritanniens och Italiens krav på att IDA:s makroekonomiska policyvillkor fasas ut så att fonden ej bidrar till att undergräva den demokratiska utveckling som många mottagarländer befinner sig mitt i?