den 11 december

Fråga

2007/08:461 Diplomater som begår brott

av Britta Rådström (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Tidningen Metro kunde nyligen berätta om en ung man i Stockholm som slogs ned av en diplomat. Utredningen lades ned på grund av att förövaren hade diplomatisk immunitet. När utländsk diplomat i Sverige misstänks för brott kontaktar polisen Utrikesdepartementet som sedan kontaktar berörd ambassad. I vad mån detta leder till några åtgärder förefaller dock oklart

TT granskade 2004 vilka brott diplomatkåren begått under de senaste fem åren. Statistiken var då aningen osäker eftersom Utrikesdepartementet, UD, med hänvisning till sekretesslagen raderat både misstänkt gärningsman, dennes hemland och i flera fall själva brottet, men varje år handlar det om 40–50 misstänkta brott och förseelser.

Graden av diplomatisk immunitet kan skifta men det måste ändå anses djupt otillfredsställande att det finns fullständig straffrihet för en omfattande grupp personer. Brott som begås på de utländska beskickningarna är dock givetvis en mer komplicerad fråga. Rimligen bör svensk diplomatisk personal inte heller begå brott utomlands som strider mot svensk lag eller vad som kan anses vara internationell rättspraxis.

Avser utrikesministern att ta något initiativ inom EU och internationellt för att begränsa diplomaters möjligheter att som i detta fall straffritt begå brott utanför sina beskickningar?