den 6 december

Fråga

2007/08:419 Regler för bostadsbidrag

av Lars Mejern Larsson (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

När två människor som har barn ihop bryter upp ur sitt förhållande och flyttar isär är det mycket som behöver redas ut för att åstadkomma en väl fungerande gemensam vårdnad. Oftast lyckas föräldrarna komma överens och se till barnens bästa. Numera är det också mycket vanligt att vårdnaden delas lika, så att barnet eller barnen kommer att bo lika mycket hos vardera föräldern.

Ibland verkar dock inte våra myndigheters regelverk ha följt med riktigt i utvecklingen, utan det utgår fortfarande från att en förälder är huvudansvarig. Så tycks till exempel vara fallet när det gäller beräkningen av bostadsbidrag, som fortfarande har som norm att barnet är folkbokförd hos en förälder och därmed anses spendera huvuddelen av sin tid där.

Den här regeln kan dessvärre leda till att en förälder som inte har barnet folkbokfört hos sig blir utan eller får lägre bostadsbidrag. Det senare kan ju bli fallet om man söker för ett barn som man har tidvis boende hos sig, efter en reform som den förra regeringen genomförde. Dessförinnan var inte ens detta reducerade bostadsbidrag möjligt att få.

Situationen försvåras av den regel som säger att båda föräldrarna måste skriva på vid adressändring för barnet. Det kan alltså innebära att en förälder som har alltför hög inkomst för att behöva eller ha rätt till bostadsbidrag behåller barnet som skrivet hos sig, trots att det innebär att den andra föräldern får en sämre ekonomisk situation än nödvändigt.

Jag vill nu fråga statsrådet om hon har för avsikt att se över möjligheten att ändra regelverket så att båda föräldrarna, vid växelvis boende, får rätt till bostadsbidrag.