den 22 november

Fråga

2007/08:323 Arrangerade äktenskap, frivillighet och jämlikhet

av Lennart Sacrédeus (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Det finns flickor i vårt land som av sina föräldrar har blivit bortlovade till äktenskap trots att de knappt är fem år fyllda. I vårt svenska samhälle blir dessa arrangerade äktenskap ytterst stötande, utifrån vår syn på människan och äktenskapet grundad på kristen etik och västerländsk humanism. Framför allt leder seden att föräldrar arrangerar äktenskap till problem för de unga flickor som blir bortlovade.

När den kristna kyrkan började få inflytande över den civila äktenskapsrätten för mer än 1 000 år sedan var en av de viktigaste förändringarna just kravet på frivillighet. Under historien kom kyrkan också att genom den kanoniska rätten att verka för att giftasåldern skulle höjas i syfte att minska föräldrarnas makt över valet av make eller maka.

Vår äktenskapsbalk bygger på detta arv tillsammans med den äktenskapssyn som växte fram under främst 1800-talet med kärleken mellan makarna i centrum. FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter stadgar också tydligt: ”Inget äktenskap får ingås utan de blivande makarnas fria och fulla samtycke.” Denna konvention har brett stöd av världens länder, oberoende av kultur och religion.

Svensk äktenskapsbalk inleds med orden att äktenskap ingås mellan en kvinna och en man; äktenskap i Sverige ingås inte av makarnas föräldrar eller mellan en flicka och en pojke. Trots detta fortsätter arrangemang av äktenskap i olika grupper i vårt land i dag. Här kan lagstiftningen behöva skärpas.

Vad avser justitieministern att vidta för återgärder för att motverka att ofrivilliga äktenskap som involverar barn arrangeras i Sverige i dag?