den 1 november

Fråga

2007/08:196 Public services framtid

av Johan Löfstrand (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att se över public service, dess bolags – SVT, SR och UR – roller och finansiering. Översynen medförde också att sändningstillstånden för bolagen kortades och nu endast gäller fram till 2009. I fjol producerade SR 125 381 timmar radio. Över 7,1 miljoner personer lyssnar dagligen till någon av Sveriges Radios kanaler. Därtill brukas annat som webb- och poddradiotjänster. Det kan vara fördjupad analys av ett skeende i P 1, det kan vara nyheter och aktualiteter från någon av P 4:s lokala radiostationer, det kan vara minoritetsspråk för våra nya medborgare i P 2, ungdomsfrågor i P 3 eller något annat.

Det intressanta är inte kvantiteten i sig. Det viktiga är självklart att bolaget följer det gällande sändningstillståndet antaget av riksdagen: nämligen verkar i allmänhetens tjänst, ser till samtliga lyssnargrupper och presenterar en fri och obunden journalistik, bjuder på oklanderliga fakta, erbjuder en mångfald vad gäller musik, genrer, ämnen, debatter, analyser, upprätthåller det beredskapsansvar som ålagts bolaget, och kanalen P 4, och som exempelvis gjort sig påmint under extrema händelser som vid stormarna Gudrun och Per.

För att klara att upprätthålla uppdraget krävs resurser. SR har redan arbetat hårt med resurseffektivisering, översyn produktionsmetodik, lokaler, lokalytor, centrala upphandlingar och, som så många andra, minskat på personalstyrkan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kulturministern:

Vad avser ministern att göra för att se till att public service-företagen har fortsatt möjlighet att genomföra sina uppdrag?