den 19 juni

Fråga

2007/08:1391 Ett moderniserat tomträttsinstitut

av Carina Moberg (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Tomträtt som besittningsrätt infördes i svensk lag 1907. Därefter har lagen ändrats 1953 och 1967. Förutsättningarna för tomträttens villkor har förändrats i negativ riktning.

Problemen i dag är bland annat värdeutvecklingen på obebyggd mark och att avgäldsperioderna oftast är så långa som 10 eller 20 år. Ett annat problem är att det inte finns något likvärdigt och enhetligt sätt att bestämma avgälden. Det är upp till varje kommunen att själv avgöra detta. Det finns heller ingen övre gräns för hur stor höjningen kan bli eftersom det saknas ett jämförbart bruksvärdessystem. Det innebär att förutsägbarheten för individen med nuvarande lagstiftningen saknas.

Brist på förutsägbarhet gör att tomträttshavarna riskerar att hamna i ett näst intill rättslöst tillstånd i förhållande till kommunen eller tomträttsägaren, med få eller ingen möjlighet till prövning av avgiftens storlek och rimlighet.

Otydligheten medverkar till att tvister uppstår mellan kommuner och boenden, däribland i Nacka, i Duvnäs Utskog. Tyvärr kan man beteckna det pågående arbetet i just detta fall som i högsta grad godtyckligt. Jag anser att tomträtten har en roll att spela i den sociala bostadspolitiken. Den öppnar möjligheten att minska boendekostnaderna och göra det möjligt för fler att uppnå rimliga boendekostnader. Det är därför angeläget att se över kap. 13 i jordabalken.

Min fråga till stadsrådet är om statsrådet avser att ta initiativ till en översyn av lagstiftningen som rör tomträtten så att rättvisan och förutsägbarheten i hur man ska omreglera tomträttsrättavstalen ökar för de boende.