den 4 juni

Fråga

2007/08:1293 Finansiering av vårdpersonal för biståndsinsatser

av Stefan Attefall (kd)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Sverige har en utomordentligt god tradition för att under en 30-årsperiod ha utbildat sjukvårdspersonal för arbete i fattiga länder. Värdefull kompetens har upparbetats inom klinisk medicin med inriktning på vårdpersonal för biståndsinsatser. Själva utbildningen har under en längre tid varit förlagd i Uppsala, men har sedan 2005 förlagts till Jönköping. Utbildningen är upplagd på sådant sätt att den ger omedelbar kompetens för arbete i svåra situationer. I Jönköping finns tvärvetenskaplig expertis innefattande folkhälsa, mödra- och barnhälsovård, nutrition, infektionssjukdomar och humanitärt bistånd. Kursen har varit mycket uppskattad av deltagare och biståndsorganisationer.

Utbildningen i Jönköping har finansierats av Sida. Nu har Sida beslutat att upphöra med finansieringen, vilket innebär att denna utbildning kommer att läggas ned. I ett regionalt perspektiv är det mycket prioriterat att en utbildning av det här slaget fortsatt kommer att bedrivas. Men än viktigare är att den unika kompetens och utbildning som nu finns inte längre kommer att finnas att tillgå för alla de svenskar som via ideella organisationer eller statliga myndigheter vill göra en sjukvårdande insats i u-länder. Regeringens uttalade föresatser att skapa ett kunskapsbaserat och slagkraftigt bistånd bör ligga i linje med utbildningens upplägg och utformning. Det svenska biståndet är beroende av uppbyggd kompetens och beprövad erfarenhet. För att stå förberedda vid stora epidemier eller för att effektivt kunna bekämpa fattigdomssjukdomar är kunskap ett huvudverktyg.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet Gunilla Carlsson att vidta för att säkra att utbildning av sjukvårdspersonal för arbete i fattiga länder kommer att bestå?