den 9 maj

Fråga

2007/08:1183 Värdering av intrång på den privata äganderätten

av Mikael Oscarsson (kd)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Den 17 april beviljade regeringen tillstånd för byggandet av Fennoskanlänken mellan Finland och Sverige, som på svensk mark kommer att dras såsom luftledning. Inför beslutet har ett stort antal markägare i Uppland och Gästrikland framfört sina krav om att ledningen i stället skulle gå i marken. När regeringen fattat detta beslut är det angeläget att tänka på markägarna som nu får räkna in ännu ett omfattande intrång på sin fastighet. Detta kan ske genom att ersättningar vid intrång och expropriation ses över utifrån en förstärkt äganderätt, där även förluster som i dag inte beaktas räknas med.

LRF har pekat på att i vårt föränderliga samhälle är det mer än bara det strikt materiella värdet som måste beaktas: värdet av en förstörd landskapsbild, värdet av bruknings- och byggnationshinder för markägare och kommuner, värdet av att ens mark utsätts för strålning, sänkta fastighetsvärden och så vidare. Likaså måste värdet av upprepade intrång på en fastighet beaktas, då totaleffekten på en fastighet kan vara avsevärt större än vad de enskilda intrången utgör var för sig. Därutöver tillkommer påverkan på friluftslivet, något som nyligen värdesatts i en undersökning av Svenskt Friluftsliv.

Vid framtida beslut skulle en värdering av ovan beskrivna faktorer leda till en mer rättvisande värdering mellan markkabel och luftledningsalternativ. Jordbruks- och skogsmark är två av vårt lands viktigaste naturresurser. En utveckling mot markkabelalternativ innebär att marken kan användas till något värdefullare än breda kraftledningsgator som strålar och oroar.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att också andra värden än de som nu räknas in vid prissättning av luftledning respektive markkabel ska vägas in i bedömningen av hur intrång på äganderätten ska prissättas?