den 23 april

Fråga

2007/08:1138 Könsdiskriminering och ny diskrimineringsmyndighet

av Birgitta Ohlsson (fp)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

En ny diskrimineringslag föreslås träda i kraft nästa år. Förhoppningsvis kan en mer enhetlig lagflora skapas, i dag har vi en spretig lagstiftning som går olika långt när det gäller de skilda diskrimineringsgrunderna. Det är utmärkt att två nya diskrimineringsgrunder föreslås, ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck.

Med största sannolikhet får den sammanslagna myndigheten större auktoritet än dagens fyra separata ombudsmän. Med en ny myndighet och en ny lagstiftning som tar ett samlat grepp markerar samhället att det inte finns några hierarkier mellan olika diskrimineringsgrunder.

En ny diskrimineringsombudsman som ersätter JämO ska förutom kön ha tillsyn över sex andra diskrimineringsgrunder. Samtidigt upphör jämställdhetslagen som arbetsrättslig lagstiftning, den vassaste diskrimineringslagen, och blir en del av den nya diskrimineringslagen. Några organisationer, som TCO, Unionen och Liberala Kvinnor, hyser vissa farhågor för att könsdiskriminering tvingas ges lägre prioritet i den nya organisationen då frågan inte längre bevakas av en egen myndighet.

Hälften av vårt lands befolkning är kvinnor. Jag vågar påstå att den könsdiskriminering som kvinnor, oavsett ålder, klass- eller etnisk tillhörighet, funktionshinder och trosuppfattning, fortfarande möter är en av de mest utbredda formerna av diskriminering.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att den nya diskrimineringslagen ska stärka ambitionen att bekämpa könsdiskriminering?