den 11 april

Fråga

2007/08:1080 Förändring av uppdragsarkeologin

av Solveig Zander (c)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

I många års tid har det i riksdagen och regeringen diskuterats hur föreskrifterna till kulturminneslagen och uppdragsarkeologin ska utformas. Avsikten har varit att lagen ska tillämpas på ett sätt som främjar samhällets intressen, håller låga kostnader utan att kvaliteten blir lidande och medverkar till att privata aktörer kan konkurrera på lika villkor.

Situationen inom uppdragsarkeologin har inte förbättrats sedan 1988 då kulturminneslagen undantogs från lagen om offentlig upphandling. Två statliga utredningar har visat på att länsstyrelserna runt om i landet tillämpar en mycket varierande praxis. Det innebär att förutsättningarna för ett väl fungerande och kostnadseffektivt system med god kvalitet för uppdragsarkeologins verksamhet sätts åt sidan. Riksantikvarieämbetet har nu försökt reda ut situationen. Dessutom har nya verkställighetsföreskrifter presenterats och debatterats på remisskonferenser. Resultatet av remissgenomgången skulle innebära att de nya föreskrifterna skulle börja gälla från och med den 1 juli 2007. De föreslagna verkställighetsföreskrifterna är urvattnade och innebär, fortsättningsvis, att länsstyrelserna kan agera som förut och följa den tidigare linjen.

Det behövs radikala förändringar på området och det lättaste sättet vore att låta lagen om offentlig upphandling även omfatta upphandling av uppdragsarkeologi.

Min fråga till kulturministern är:

Vad avser kulturministern att göra för nya verkställighetsföreskrifter för uppdragsarkeologin utformas?