den 25 oktober

Interpellation

2007/08:79 Hälsokontrollen av EU:s jordbrukspolitik

av Jacob Johnson (v)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

EU:s jordbrukspolitik karakteriseras av mycket stora subventioner motsvarande ca 50 procent av EU:s kostnadsbudget. Enligt plan har en så kallad hälsoöversyn av jordbrukspolitiken initierats och diskussion i sak påbörjas nu under det portugisiska ordförandeskapet.

Priserna på olika jordbruksprodukter har stigit under det senaste året; exempelvis har världsmarknadspriset på vete stigit med mer än 100 procent på ett år, priset på majs med ca 35 procent och priset på soja med 75 procent. Det betyder att förutsättningarna har ändrats fundamentalt. Det har i sin tur medfört att till exempel Frankrikes nye president Sarkozy numera uttalar att det är dags för inte bara en hälsokontroll utan också för en översyn av EU:s jordbrukspolitik.

Samtidigt är jordbrukets påverkan på miljö- och klimatfrågorna fortsatt en aktuell och viktig fråga. Det rör sig till exempel om världens stigande konsumtion av kött som av många forskare i dag anses som ohållbar genom dess stora bidrag till växthuseffekten. Exempelvis har brittiska forskare i en artikel i The Lancet (den 13 september 2007) bedömt att världens konsumtion av kött från nöt, får och getter bör minska till 50 gram per person och dag till år 2050. En annan mer regional effekt på miljön är jordbrukets utsläpp av närsalter till Östersjön. Inte minst finns det en berättigad oro för att introduktionen av EU:s jordbrukspolitik i de nya EU-länderna i östra Europa, till exempel Polen, kommer att medföra en ökad belastning på Östersjön jämfört med tiden för murens fall.

Den svenska regeringen presenterade – efter samråd med såväl branschföreträdare som företrädare för riksdagens partier – före sommaren ett så kallat icke-papper med ”svenska åsikter om den gemensamma jordbrukspolitiken och hälsokontrollen”. I detta icke-papper tas jordbrukets miljöpåverkan upp endast principiellt. I rekommendationerna till förändringar av jordbrukspolitiken inom ramen för hälsokontrollen föreslår regeringen inte några åtgärder för att minska jordbrukets påverkan på miljö och klimat.

Jag menar att när nu förutsättningar tycks föreligga för en mer allmän översyn av EU:s jordbrukspolitik måste Sverige med kraft driva förändringar av EU:s jordbrukspolitik så att Östersjöns kan hämta sig och att jordbrukets negativa klimatpåverkan minskar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga jordbruksministern:

Avser ministern att inom ramen för hälsokontrollen föreslå konkreta, tidsatta förändringar av EU:s jordbrukspolitik för att minska jordbrukets utsläpp av närsalter till Östersjön respektive minska köttproduktionens bidrag till utsläppen av växthusgaser?