den 14 maj

Interpellation

2007/08:788 Kommunismens brott och skolan

av Hans Wallmark (m)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

I december 2006 breddade regeringen uppdraget för Forum för levande historia. Även kommunismens brott mot mänskligheten ska uppmärksammas. Det är ett viktigt tillkännagivande och något som det har väckts motioner om i riksdagen under flera år.

För många framstår det som en logisk och självklar förlängning av det arbete som redan inletts. Nazismen och kommunismen räknas till de två fruktansvärda tvillingideologier som fötts under det blodiga 1900-talet. För vissa länder och folk kom lättnaden och glädjen över att bli av med Tredje rikets ockupationstrupper och systematiska förföljelser att snabbt förvandlas till ny sorg och nytt lidande genom Röda arméns framfart och ohyggligheter utförda av så kallade socialistiska folkdemokratier.

Under 2008 har det första materialet kring dessa frågor presenterats av Forum för levande historia. Det handlar bland annat om en faktabok, en elevhandledning samt en mindre utställning på turné vid några av landets bibliotek.

Överintendent Eskil Franck vid Forum för levande historia konstaterar att det nya bredare uppdraget känns naturligt i förhållande till myndighetens huvudinriktning. Han skriver bland annat i sitt förord till den nya faktaboken: ”Arbetet ligger väl i linje med myndighetens kärnverksamhet: att med utgångspunkt i Förintelsen och andra brott mot mänskligheten främja demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Brott mot mänskligheten måste uppmärksammas. Oavsett vilken regim som utförde de fasansfulla brotten, oavsett var de skedde.”

Forum för levande historia finansieras med medel som går via Kulturdepartementet. En uttalat viktig målgrupp är dock landets elever. Material har sänts till skolorna. På många håll har lärare och skolledningar seriöst och målmedvetet arbetat med mångfaldsfrågor så att intoleransens mekanismer uppmärksammats. Tillgången till ett pedagogiskt utformat material som berör kommunistiska regimers brott mot mänskligheten borde i det sammanhanget vara ett gott komplement och givande faktaunderlag. Samtidigt har det tidigare i debatten från någon skola hävdats att den typen av påstått styrt material inte ska tas in till skolbiblioteket. Även om ansvaret axlas lokalt finns det anledning att vara tydlig om det önskvärda.

Även inom den högre utbildningen har kritiska röster hörts på ett helt annat sätt då kommunismens brott mot mänskligheten uppmärksammas än i förhållande till nazismens brott. Akademiska lärare och forskare har i upprop tagit avstånd från vad som ses som en statligt styrd historiesyn. Även i det sammanhanget är tydlighet önskvärd. Vilka områden och epoker som ska studeras eller lyftas fram är ju inte samma sak som att slutsatser och på förhand gjorda analyser beställs. Nog finns det skäl att hysa sådan tilltro till företrädare för svenska universitet och högskolor att de klarar av att värna sin akademiska integritet.

I samband med Forum för levande historias första år skapades möjligheter för svensk forskning att via pengar förmedlade av Vetenskapsrådet undersöka Sveriges och svenskars förhållande till nazismen. Bland annat via Södertörns högskola har några intressanta böcker på detta tema lagts fram med nya detaljer och fakta. Liknande behov finns även vad gäller Sveriges och svenskars förhållande till kommunismen och de kommunistiska staterna. Nog finns det ett tomrum att fylla vad gäller akademiska arbeten om kontakter, infiltration, utländska säkerhetstjänsters verksamhet samt överföring av pengar mellan kommunistiska regimer och enskilda personer samt organisationer i Sverige.

Mina frågor till statsrådet Jan Björklund och chefen för Utbildningsdepartementet är:

Är det material som Forum för levande historia tagit fram tillräckligt i omfattning för att kunna användas i skolor och undervisning, eller avser ministern att ta initiativ till att materialet görs mera omfångsrikt?

Avser utbildningsministern att fästa avseende vid och agera med anledning av de kritiska röster som vänder sig mot vad som sägs vara en statligt sanktionerad historiesyn?

Kan utbildningsministern tänka sig att ta initiativ till att medel fördelas via exempelvis Vetenskapsrådet i syfte att bredda och fördjupa kunskaps- och vetenskapsgrunden vad gäller Sveriges och svenskars förhållande till kommunistiska regimer under 1900-talet?