den 13 maj

Interpellation

2007/08:742 Marknadsföring av vaccinationskampanjer direkt till konsument

av Thomas Nihlén (mp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I Sverige marknadsförs de två vaccinerna Gardasil och Cervarix mot vissa HPV-virus (som i vissa fall kan orsaka livmoderhalscancer) direkt till konsument av läkemedelsföretagen genom helsidesannonser i dagspressen, både riks och lokalt, radioreklam, Internetreklam, reklam i tidskrifter med mera. Miljöpartiet har i frågor till såväl ansvarig myndighet i Sverige, Läkemedelsverket, som till EU-kommissionen närmare försökt få klarlagt hur denna marknadsföring direkt till konsument svarar mot gällande lagstiftning inom området. Mot bakgrund av det svar som kommissionen lämnade vill jag nu ställa en fråga till socialministern om regeringen avser att vidta några åtgärder med anledning av de lämnade svaren.

Efter en skrivelse till Läkemedelsverket om tolkningen av svensk läkemedelslagstiftning och EG-direktivet meddelade myndigheten att de tolkar lagstiftningen på så sätt att man tillåter reklam av vissa vacciner direkt till konsument. Man hänvisar till undantaget i 21 a § 3 st i läkemedelslagen att vaccinationskampanjer mot infektionssjukdomar skulle vara tillåtna (Läkemedelsverket diarienr: 25:2007/86745). Direktiv 2001/83/EG om upprättande av gemenskapsregler för humanläkemedel som behandlar detta införlivades inte i sin helhet i Svensk läkemedelslagstiftning utan artikel 88 punkt 4 uteslöts. Läkemedelsverket säger angående reklamkampanjerna för Gardasil och Cervarix att de gör bedömningen att dessa omfattas av undantaget i lagstiftningen.

Läkemedelsföretagen marknadsför vaccinerna som vaccin mot livmoderhalscancer, trots att de är vaccin mot vissa HPV-virusstammar, som bara i vissa fall kan ge livmoderhalscancer. Svenska Läkemedelsverket är den enda läkemedelsmyndighet inom EU som utan godkännandeprocedur tillåter reklam direkt till konsument av receptbelagda läkemedel i form av dessa vacciner Gardasil och Cervarix.

I kommissionens första svar (P-0510/08) angavs att ”enligt artikel 88.4 i direktivet gäller förbudet dock inte vaccinationskampanjer som genomförs av läkemedelsbranschen och som godkänts av den behöriga myndigheten i medlemsstaten. Om de svenska myndigheterna godkänner läkemedelsföretagens vaccinationskampanjer för Gardasil och Cervarix gäller alltså undantaget i artikel 88.4. Kommissionen anser därför att svenska läkemedelsverket har tolkat direktiv 2001/83/EG korrekt.”

I och med att Sverige inte har någon formell godkännandeprocedur och genom att Läkemedelsverket inte explicit har godkänt reklamkampanjen ställdes en följdfråga av Miljöpartiets parlamentariker Carl Schlyter om direktivet kan anses korrekt införlivat i svensk lagstiftning.

I kommissionens andra svar (P-1891/08SV) anges följande: ”Om kommissionen har förstått parlamentsledamoten rätt så skulle det inte finnas någon godkännandeprocedur för vaccinationskampanjer i Sverige. Detta innebär i så fall att det svenska läkemedelsverket inte har godkänt de berörda vaccinationskampanjerna. Om så är fallet är situationen inte förenlig med förutsättningarna i ovan nämnda direktiv. Med stöd av detta ber kommissionen Sverige att klargöra de nationella genomförandebestämmelserna för vaccinationskampanjer i landet.”

Avser socialministern att vidta några åtgärder för att lagstiftningen och EG-direktivet om marknadsföring av vaccinationskampanjer direkt till konsument efterlevs?