den 13 maj

Interpellation

2007/08:728 Tekniska högskolan i Jönköping

av Stefan Attefall (kd)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Många små och medelstora företag har svårt att satsa på egen forskning men är likväl i behov av stark kunskapsutveckling och ett nära samarbete med akademin. Sverige har också behov av kvalificerad undervisning för högskoleingenjörer och av framstående forskning inom produktionsteknikområdet.

Högskolan i Jönköping har genomfört en ambitiös satsning i detta syfte i nära samarbete med näringslivet, i synnerhet små och medelstora företag. Tekniska högskolan i Jönköping (JTH) är landets tredje största utbildare av högskoleingenjörer. Forskningen som bedrivs på JTH är av hög kvalitet och fokuserad på produktionsteknik för små och medelstora företag. Inom vissa områden kan man också tala om att forskningen är världsledande.

Forskningen vid JTH bygger på extern finansiering om sammanlagt 140 miljoner kronor under en sjuårsperiod. Näringslivet och den offentliga sektorn har tillsammans gått in med dessa medel, utöver de egna medel som högskolan har avsatt, för att bygga upp en stark och fokuserad forskningsmiljö. Att forskningen har hög kvalitet intygas av Chalmers och KTH som JTH samarbetar med. JTH stöds därtill av många aktörer såsom Teknikföretagen, fackförbundet Metall och Vinnova. Tyska Fraunhofer-applikationscentrum, Gjuteriföreningens nationella center och Acreo är på plats.

Sverige har på detta sätt fått tillgång till en nationell resurs för samverkan med små och medelstora företag. Om forskningsverksamheten ska kunna utvecklas krävs nu att staten går in och stöder projektet. Eftersom den forskningsfond som byggts upp sträcker sig fram till och med 2009 krävs besked om statens insats redan under 2008. I annat fall kommer ambitionerna som finns inom JTH att dämpas och en neddragning ersätter den positiva utveckling som hittills gällt. Risken för att de bästa forskarna går vidare till andra miljöer är betydande, liksom att undervisningen tappar i kvalitet.

Frågan om den långsiktiga finansieringen för JTH måste lösas. Redan för två år sedan ansökte JTH om att få vetenskapsområdet Teknik, alternativt en del av vetenskapsområdet. Den dåvarande regeringen fattade inga beslut utan hänsköt denna fråga till Resursutredningen (SOU 2007:81) som blev klar för en tid sedan. Där föreslås att högskolor ska kunna få examinationsrätt på olika profilområden inom ett vetenskapsområde. Denna utredning ligger bland annat till grund för arbetet med den forskningspolitiska proposition som regeringen avser att lämna till riksdagen senare i höst.

Problemet är att statens medverkan i finansieringen av JTH måste klaras ut senast i samband med budgeten för 2009 för att skapa en rimlig planeringssituation och framförhållning. Redan har JTH-projektet fått vänta på besked om staten vill medverka, och ytterligare förseningar är inte möjliga utan allvarliga men för verksamheten.

En satsning på att stödja och fortsätta att utveckla JTH är helt i linje med såväl den forskningspolitik Kristdemokraterna lagt fast som den forskningsstrategi som den nuvarande regeringen arbetar utifrån. Med tanke på regeringens aviserade satsningar på forskning, i synnerhet inom området Teknik, vore det mycket märkligt om inte ett positivt besked kunde ges snarast.

Min fråga till statsrådet Lars Leijonborg är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att snarast kunna ge ett positivt besked om att ge Tekniska högskolan i Jönköping (JTH) examinationsrätt inom hela eller delar av vetenskapsområdet Teknik?