den 13 maj

Interpellation

2007/08:716 Klimatförändringar och infrastrukturen i Mälardalen

av Christina Axelsson (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Redan i början av 2006 presenterade Statens geotekniska institut (SGI) en handlingsplan för att förutse och förebygga naturolyckor i Sverige vid ett förändrat klimat. Det har redan hänt i Åre och på västkusten. Var blir det nästa gång – i Mälardalen?

I SGI:s rapport liksom i Klimat- och sårbarhetsutredningen pekades särskilt Stockholmsområdet i Mälardalen ut. De förändringar i klimatet som prognoserna visar kommer inte bara att medföra stora översvämningar utan även problem med avrinningen av Mälaren till Östersjön. Det kommer att medföra stora risker för erosion längs stränderna och vid utloppen. Det betyder att vägar och järnvägar utefter och i närheten av Mälarens stränder kan undermineras med lägre bärighet till följd och i värsta fall kan spolas med i en översvämning. En naturkatastrof i vår region skulle drabba 2,5 miljoner människor, medföra stora skador på byggnader och infrastruktur och slå hårt mot tillväxten.

Enligt flera rapporter från internationella institutioner är fler orkaner och översvämningar att vänta i världen i framtiden. Sedan 1980 har två av tre naturkatastrofer varit relaterade till klimatet.

Vi som fortfarande minns översvämningshotet mot Gamla stans T-banestation 2000 är oroliga för vad som kan hända och undrar om regeringen har något förebyggande arbete för att motverka det. Landisarna vid polerna smälter, det får vi rapporter om dagligen. Det höjer havsnivån på hela jordklotet och kommer att påverka också oss i Stockholmsregionen.

Dagligen pendlar tiotusentals personer till Stockholm från övriga Mälardalen. Vilka alternativ har de att komma till jobbet om Mälaren svämmar över och slår ut järnvägen, eller om översvämningarna får till följd att elförsörjningen till järnvägen blir instabil?

Vi kommer att ställas inför helt nya problem med det nya klimatet. Jag vill därför fråga statsrådet:

1. På vilket sätt uppmärksammar statsrådet och regeringen problemen med ändrat klimat vid planeringen av investeringar i infrastrukturen i Mälardalsregionen?

2. SGI har till uppgift att förmedla underlag till Västra Götaland om riskerna, men vem har statsrådet sett till har uppgiften att informera kommunerna om de geologiska riskerna i Mälardalen?

3. Har statsrådet skaffat sig information om vilka vägar och järnvägar som kan rasa vid störtregn i Mälardalen?

4. Vilken beredskap har statsrådet vidtagit åtgärder för i syfte att skapa alternativa resvägar för att personer ska kunna komma till jobbet om det blir störningar på grund av oväder?