den 12 maj

Interpellation

2007/08:684 Ambulansförarnas behov av kompetenslyft

av Marina Pettersson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Ambulansförarna i vårt land är en mycket viktig yrkesgrupp med ett stort ansvar, såväl när det gäller att rädda människoliv som att utföra ambulanstransporter på ett trafiksäkert sätt. Under en utryckning kan en ambulansförare ha ansvar för upp till fyra personer, varav en person kan ha livshotande skador. Han eller hon ska på ett omdömesfullt sätt köra ett två ton tungt fordon med last i mycket höga hastigheter. Ambulansföraren måste således vara en mycket skicklig bilförare. Men för de ambulansförare som började sitt yrke före 1996 behövs bara så kallat B-körkort.

Ambulansförarnas utbildning i övrigt varierar också beroende på vilket landsting de tillhör. Ambulansförare kan ha undersköterskeutbildning, en 7 eller 20 veckor lång utbildningskurs eller brandmansutbildning.

År 2006 infördes krav på att åtminstone en personal i ambulansen ska ha sjuksköterskekompetens. Men på en olycksplats, till exempel vid en allvarlig trafikolycka, kan flera personer vara allvarligt skadade och då räcker inte en person med sjuksköterskekompetens till för att snabbt omhänderta skadade och rädda liv. Det talas om ”den gyllene timmen” efter en olycka, det vill säga om man kommer under vård snabbt ökar överlevnadschansen och man har större möjligheter att återgå till ett normalt liv.

Med en bättre och i hela landet likvärdig utbildning och ett kompetenslyft för ambulansförarna skulle med största sannolikhet fler människoliv räddas och fler skadade eller sjuka personer få en snabbare och bättre akutsjukvård.

Med hänvisning till det ovan anförda vill jag ställa följande frågor till socialministern:

Är socialministern beredd att verka för att införa en ny nationell och likvärdig utbildning som ger behörighet att framföra ambulans och som ger ökad behörighet att ge akutvård (akutsjukvårdsutbildning för ambulansförare)?

Är socialministern beredd att se till att ambulansförare med lång erfarenhet ska kunna få validering?

Är socialministern beredd att verka för att införa ett nationellt körkort för utryckningspersonal?