den 12 maj

Interpellation

2007/08:674 Familjernas arbetstider

av Anne-Marie Pålsson (m)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Regeringen har vid flera tillfällen uttryckt en ambition att arbetsutbudet ska öka och detta även bland kvinnor, oavsett utbildning och civilstånd.

Ur strikt kortsiktig ekonomisk synvinkel kan detta vara en klok strategi. Men frågan är vilka konsekvenser det kan ge på längre sikt.

Heltidsarbete innebär åtta timmar om dagen. Till detta ska läggas tid för hemarbete – inköp, matlagning, tvätt och städning, omsorg om barn och andra, underhållsarbete med mera. Enligt uppgifter från SCB (tidsanvändningsstudien) använde den genomsnittliga kvinnan i åldern 20–64 år under perioden 2000–2001 nästan tre och en halv timme om dagen på dessa aktiviteter. Motsvarande tid för mannen var knappt två och en halv timme.

Enligt samma undersökning användes i genomsnitt en halv timme varje dag åt att ta sig till och från arbetet. Tillsammans med ett heltidsarbete på åtta timmar (motsvarande 6,7 timmar per dag under veckans alla dagar) betyder det att män och kvinnor – förutsatt att de delar lika på allt hemarbete och i genomsnitt har lika långa arbetsresor – arbetar ca 70 timmar i veckan.

Dessa värden är genomsnitt för alla i åldersgruppen 20–64 år; sysselsatta och icke sysselsatta, storstadsboende och småstadsboende, barnfamiljer och icke barnfamiljer, ensamstående och gifta eller sammanboende. För dem som förvärvsarbetar, bor i storstad, har hemmavarande barn, en vårdbehövande förälder kan man därför räkna med att den totala arbetsbelastningen vida överstiger 70 timmar per vecka.

Nu arbetar inte alla personer i åldern 20–64 år heltid, varför den samlade arbetsbelastningen var mindre – den stannade vid ca 60 timmar i veckan enligt SCB. Men om fler svenskar hörsammar regeringens önskemål att öka sitt arbetsutbud kommer allt fler att hamna i en situation med en mycket tung arbetsbelastning. Särskilt påfrestande tycks detta vara för kvinnor. Bland dem med en sjukskrivning på mer än ett år dominerar äldre kvinnor stort. Och det handlar då ofta om kvinnor som har arbetat sedan unga år inom den kommunala sektorn (vården).

Vad avser ministern att göra för att göra livet lättare för alla hårt arbetande svenskar?