den 11 april

Interpellation

2007/08:590 Kultur till barn och ungdom

av Nikos Papadopoulos (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Trovärdighet i politiken handlar i grunden om sambandet mellan ord och handling. Det finns många politikområden där det brustit i sambandet mellan ord och handling i den moderatledda regeringens förda politik. Det gäller i synnerhet kulturpolitiken. Bristen på tilltro till regeringens verkliga ambitioner kom senast till uttryck i Teaterförbundets skrivelse till statsministern med förslag om att tillsätta en kriskommission för scenkonsten för att motverka konsekvenserna av nedskärningar för institutionsteatrarna.

Positiva ord från kulturministern om kulturens egenvärde följs inte upp av konkret handling i regeringens praktiska politik. Politik handlar förutom om trovärdighet mellan ord och handling också om prioriteringar. Jag tror att det finns en stark samsyn mellan de flesta partier i riksdagen att kulturpolitiken måste ha sin starkaste förankring bland barn och unga. Det är när barn tidigt inspireras att sjunga, dansa, måla och gestalta som kulturen blir ett naturligt medel för personlig utveckling och tillväxt. Där blir kulturen ”jästen i brödet” i stället för ”grädde på moset”.

I budgetpropositionen för 2008 har regeringen anslagit 55 miljoner kronor för kultur i skolan, i alla fall för elever på högstadiet. Vad blev resultatet? Endast ett fåtal skolor har ansökt om medel. Det blev inte mycket av de pengarna. Samtidigt har regeringen skurit i anslagen till regionala teatrar som gör flera föreställningar för barn och ungdomar. Man har skurit främst genom att kostnadsuppräkningen begränsats till 0,8 procent där de verkliga kostnaderna har varit 4–5 procent. Effekterna är förödande. En urholkning av anslagen till teater och musik där mycket görs för barn och unga har med åren blivit direkt förödande. Det är barn och unga som drabbas mest.

Detta sker samtidigt som kommunerna drar ned resurser för kulturskolor runt om i landet. Jag bor i Stockholm och läser varje dag i medierna om kulturskolor som får mindre resurser. Det finns ett påtagligt mönster för denna nedrustning. Det är främst i de moderatledda kommunerna där kultur betraktas som ”grädde på moset” i stället för som ”jästen i brödet”. Det finns ett politiskt mönster i synen på kultur. Det är dags för kulturministern att lägga korten på bordet och redovisa var den moderatledda regeringen sätter gränsen för det statliga kulturpolitiska ansvaret för i första hand barn och ungdom. På detta måste kulturministern kunna svara utan att hänvisa till pågående utredningar.

Det råder oro i det kulturpolitiska Sverige. Det gäller såväl bland kulturproducenter som bland kulturkonsumenter. Oron har sin grund i bristen på samband mellan ord och handling.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att klargöra regeringens verkliga färdriktning vad gäller statens ansvar för kultur till barn och unga?