den 19 oktober

Interpellation

2007/08:59 Försäljning av JAS Gripen till Thailand

av Hans Linde (v)

till statsrådet Ewa Björling (m)

Thailand har beslutat att köpa sex JAS Gripenplan för 3,7 miljarder kronor. Försäljare är den svenska staten, via den svenska regeringen. Kampen har stått mellan Gripen, ryska Su-30 och USA:s F 16, men nu har alltså den thailändska militärdiktaturen bestämt sig för JAS Gripen. Enligt källor till Reuters beror valet delvis på att USA:s regering inte tillåter vapenexport till länder vars regeringar har avsatts i kupper. Detta hindrar dock inte regeringen Reinfeldt.

Trots att den svenska regeringen tidigare har fördömt militärkuppen försvarar statsministern nu försäljningen med att demokratin är på väg att återupprättas i Thailand. Han backas upp i denna ståndpunkt av såväl utrikesministern som handelsministern.

Till skillnad mot regeringen ser exempelvis inte Amnesty samma tendenser. Tvärtom menar man att det finns all anledning ”att tvivla på att mänskliga rättigheter kommer att respekteras i Thailand”. Enligt Amnesty kan man i dagens Thailand bland annat bestraffas med sex månaders fängelse om man håller ett möte med fler än fem deltagare. Militärregimen har vidare ombett tele- och kommunikationsministeriet att kontrollera och blockera information på Internet. Amnesty rapporterar också att flera personer, bland annat en minister, har häktats och andra har fått inskränkningar i sin rörelsefrihet.

Men Thailand är inte bara en militärdiktatur som lider brist på demokratiska och mänskliga rättigheter. Det pågår dessutom en inre väpnad konflikt i de södra delarna av landet. De plan som man nu står i begrepp att köpa av Sveriges regering kommer bland annat att användas för uppdrag i denna blodiga konflikt, något som den thailändska regimen själv har bekräftat. Tilläggas kan att Thailand, under militärdiktaturens regim, har gått igenom en 66-procentig ökning av militärens resurser.

Utöver bristen på mänskliga rättigheter och konflikten i den södra delen av landet befinner sig Thailand i en mycket instabil region där en allmän militär upprustning pågår; ett exempel på detta är de pågående stridigheterna i grannlandet Burma.

I Sverige har det sedan 2001 skett en tredubbling av den svenska vapenexporten. Bara under 2005 ökade exporten med 25 procent. En stor del av ökningen har sin grund i den USA-ledda invasionen i Irak – ett krig som den dåvarande regeringen samtidigt pekade ut som ett brott mot folkrätten. Nu agerar alltså Sveriges regering än en gång mot de riktlinjer som finns vad gäller vapenexport till länder där interna väpnade konflikter pågår.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ewa Björling:

Vilka krav avser statsrådet att ställa på Thailand vad gäller demokratiska och mänskliga rättigheter i samband med försäljningen av JAS Gripen?

Avser statsrådet att införa någon form av reglering för svensk vapenexport till länder vars regeringar har avsatts i kupper, likt USA:s regering?

Vilka initiativ ämnar statsrådet vidta för att tydliggöra det svenska regelverket avseende demokrati och mänskliga rättigheter inför kommande avtal om vapenexport?