den 8 april

Interpellation

2007/08:573 Barnombudsmannens årliga rapport och förekomst av kollektiv bestraffning i svensk skola

av Mats Pertoft (mp)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Skolan är den viktigaste sociala arenan under uppväxten. Den 31 mars 2008 överlämnade Barnombudsmannen sin årliga rapport till regeringen där det beskrivs hur 1 060 elever ur Barnombudsmannens 190 kontaktklasser runt om i landet, från årskurs 4 till 9 i grundskolan, ser på sin vardag. De beskriver sitt land som fredligt, demokratiskt, tryggt och med fin natur. De mår i allmänhet bra och trivs med livet.

Men i samma rapport uppger nästan hälften av de tillfrågade barnen att de under sin skoltid har utsatts för kollektiv bestraffning genom att de har bestraffats för något som andra barn gjort. Det kan handla om kvarsittning, indragen rast, indragna förmåner, pengar tagna från klasskassan, kollektiv utskällning och av att datasalar, bibliotek och kaféer stängts av.

Det verkar som om kollektiv bestraffning förekommer i svensk skola trots att en grundprincip i den svenska rättsordningen är att man endast ska stå till svars för sina egna handlingar.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkerställa att kollektiv bestraffning inte förekommer i svensk skola framöver?