den 13 mars

Interpellation

2007/08:515 Apoteket och landsbygden

av Elina Linna (v)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Sverige är ett till ytan stort land med relativt sett liten befolkning. Bland annat för att kunna ge service till hela landet har vi i Sverige valt att organisera försäljning och distribution av läkemedel i statlig försorg. I OECD:s rapport Pharmaceutical pricing and reimbursement policies in Sweden beskrivs den svenska modellen som en succéhistoria där priserna kan hållas nere och där staten kan ha kontroll över kostnaderna samtidigt som distributionen fungerar.

För några veckor sedan presenterades den så kallade Apoteksutredningen. I utredningen föreslås att apotekets monopol på försäljning av läkemedel ska avskaffas. Detta innebär att den modell som OECD i sin rapport anser är en förutsättning för låga priser och tillgänglighet i hela landet, och dessutom en modell för låga kostnader för staten, slås sönder. Risken för att landsbygden kommer att drabbas hårt är uppenbar då ”godbitarna”, det vill säga de mest lönsamma delarna av apoteket, snabbt kommer att köpas upp av stora kedjor medan det allmänna har kvar att ta hand om de olönsamma delarna. Att servicen snabbt kommer att bli sämre på landsbygden är inte svårt att räkna ut. Enligt utredningen ska staten enbart garantera distributionen i inledningsskedet.

Slutligen ska enligt utredningen prissättningen på receptfria läkemedel bli fri. Detta kommer självklart att innebära att priserna för dessa produkter kommer att stiga på landsbygden.

Mina frågor till ministern är följande:

1. Hur avser ministern att garantera att läkemedelsdistributionen fortsättningsvis ska vara lika tillgänglig över hela landet?

2. Hur avser ministern att garantera att tillgången på receptfria läkemedel till rimliga priser ska vara lika tillgänglig över hela landet?