den 12 mars

Interpellation

2007/08:502 Utbildningen och regionerna

av Kent Persson (v)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Under många decennier har ett kännetecken för Sverige varit att människor har haft en möjlighet att vidareutbilda sig i vuxen ålder. Även möjligheten att komma igen efter ett misslyckande i livet eller ett felval i utbildning har funnits där. Detta faktum är något som vi har varit stolta över och som vi ansett viktigt att upprätthålla. Med den nya borgerliga regeringen har chansen till utveckling i arbetet begränsats betydligt. Samtidigt som man berömmer sig för att vara en regering för jobb har det tydligt hörts ett annat slagord – skomakare bli vid din läst. Arbetsmarknadsutbildningar har avbrutits mitt i, komvuxplatser har frusit inne – signalen har varit tydlig. Är du lågutbildad ska du så förbli.

Var slår denna politik hårdast? I Statistiska centralbyråns register över befolkningens utbildning från 2006 och i Glesbygdverkets region- och kommunkategorisering som RUT har använt för att på vår begäran ta fram hur det ser ut kan man tydligt se detta. Andelen med eftergymnasial utbildning ligger i storstadsregionerna på 42 procent medan de inre skogslänen endast har 26 procent med eftergymnasial utbildning. Därmed kan man tydligt se var kompetensutveckling skulle lyfta stora grupper främst. Än tydligare blir det om man ser på de 39 kommuner som har lägst andel med gymnasieutbildning. Ingen av dessa ligger i storstadsregionerna. Ser man sedan på kommuner med lägst andel eftergymnasial utbildning som är tre år eller kortare är tendensen densamma. Över riksgenomsnittet finns endast en kommun, Åre, som är glesbygdskommun.

Denna snedfördelning i utbildning behöver rättas till om inte dessa glesbygdkommuner ska halka efter än mer. I det läget anser inte vi att det är en bra politik att skära ned anslaget till komvux med 600 miljoner kronor som gjordes i budgetpropositionen 2007. Detta motsvarar en minskning av statsbidraget med en tredjedel.

Jag vill nu fråga ministern:

Vad ämnar ministern vidta för åtgärder för att kompetensutveckling och vidareutbildning ska förstärkas för människor i regionalpolitiskt utsatta områden så att den snedfördelning i utbildning som beskrivs ovan kan hävas?