den 6 mars

Interpellation

2007/08:470 Regeringens jämställdhetspolitik i statlig förvaltning

av Sven-Erik Österberg (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I regeringens budgetproposition för 2007 uttalades att statliga myndigheter ska få i uppdrag att genomföra lönekartläggning och att målsättningen är att löneskillnaderna mellan kvinnor och män i statliga anställningar ska minska.

Men det förslag till en ny diskrimineringslag som regeringen överlämnade till Lagrådet i januari oroar. I dag ska varje arbetsgivare årligen genomföra en lönekartläggning och analys enligt 10 § jämställdhetslagen. Arbetsgivare med tio eller fler arbetstagare ska varje år upprätta en handlingsplan för jämställda löner enligt 11 §. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor. Enligt lagrådsremissen ska detta genomföras endast vart tredje år.

De fackliga organisationerna menar att regeringens förslag till ny diskrimineringslagstiftning försämrar möjligheterna att åtgärda lönediskriminering. Med stöd av jämställdhetslagen görs detta vid varje lönerevisionstillfälle. Och eftersom det finns en lag som ger facket stöd för att lönekartläggning ska ske årligen har parterna i den statliga sektorn inte funnit anledning att i sitt avtal skriva in att lönekartläggning ska genomföras vid varje revisionstillfälle. En årlig lönekartläggning bidrar till att aktualisera jämställdhetsfrågorna i den statliga sektorn och att osakliga löneskillnader på grund av kön kan avskaffas. Med tre års mellanrum riskerar jämställdheten att ta ett rejält kliv tillbaka.

Jag vill därför fråga följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att en ny diskrimineringslag inte försämrar jämställdhetsarbetet och därmed bidrar till ökade löneskillnader på grund av kön i den statliga förvaltningen?