den 29 februari

Interpellation

2007/08:456 Telefonavbrott som en följd av stormar

av Carina Adolfsson Elgestam (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Nu har ännu en kraftig storm dragit fram över södra Sverige vilket har fått till följd att träd som knäckts av stormen har fallit ned och dragit med sig telefon- och elledningar. Konsekvenserna av de nedfallande träden blev att många abonnenter drabbades av elavbrott. Ljungby är en av de orter som drabbats då flera boende i glesbygden förlorade både elförsörjningen och telefonförbindelsen. Det är inte acceptabelt i ett modernt samhälle.

Ett ännu allvarligare problem är att det vid den här typen av kraftiga stormar inte går att nå SOS Alarm eller 112. För oss som hade strömförsörjning gick uppmaning ut via tv att inte ringa 112 i onödan eftersom belastningen blev alltför stor.

I Södra Solberga brann ett snickeri ned under stormen eftersom ägaren inte kunde komma fram till SOS Alarm eller 112 på grund av att varken den fasta teleförbindelsen eller mobiltelefonen fungerade då stormen orsakat stora skador på ledningar och master. Ägaren fick då köra bil till ett närbeläget samhälle för att larma vilket fördröjde räddningsinsatsen med 15 minuter. Fördröjningen på 15 minuter innebar att släckningsarbetet inte kom i gång så snabbt som det borde.

I Ljungby kommun slogs 50 procent av de äldres trygghetslarm ut vilket innebar att ca 300 personer inte kunde få kontakt med hemtjänsten då telefonförbindelsen slogs ut. Trygghetslarmen är beroende av att de fasta telefonförbindelserna fungerar. För de äldre som har skaffat sig en mobiltelefon som en extra trygghet går den oftast inte att använda när stormarna drar fram eftersom även mobilmasterna slås ut. I dagsläget är ca 30 personer fortfarande utan fungerande trygghetslarm.

Vårdpersonalen får nu lägga ned mycket möda på att sitta i långa telefonköer för att få kontakt med teleoperatörerna då de betraktas som privatkunder. Att vara nr 87 i kön och samtidigt veta att det är många vårdtagare som behöver hjälp sätter stor press på personalen. Att de äldre som har bedömts ha ett behov av ett trygghetslarm står utan denna trygghet när stormarna drar fram över vårt land är en katastrof. Sådant borde inte förekomma i ett modern samhälle. Krav måste ställas på teleoperatörerna att de gräver ned sina ledningar så att telenätet fungerar oavsett väder. I en situation då många äldre känner sig osäkra och otrygga kan de inte förlita sig på att deras livlina till hemtjänsten fungerar – då det är som viktigast fungerar inte telefonförbindelsen.

I en tid då teknikutvecklingen går snabbt och vi kan använda våra telefoner för att titta på tv eller ladda ned aktuell information borde det finnas teknik som gör att Telias nät inte slås ut varje gång en storm drar fram över vårt land och skapar nödsituationer.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skapa en trygg och säker telefonförsörjning i hela landet?

Är statsrådet beredd att införa ett bötessystem för teleoperatörer liknande det ersättningssystem som finns för elleverantörer?