den 15 februari

Interpellation

2007/08:406 Åtgärder mot Sudan

av Peter Hultqvist (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Under 2007 deltog undertecknad i ett flertal interpellationsdebatter om situationen i Sudan med både utrikesministern och utrikeshandelsministern. Då handlade det mycket om den katastrofala situationen i provinsen Darfur och dess kopplingar till svenska ekonomiska intressen.

Nu finns det anledning att återigen lyfta fram den komplexa fråga som situationen i Sudan utgör, både för det sudanesiska folket, för de svenska ekonomiska intressen som fortfarande finns där och för den sudanesiska regimens agerande mot sina grannländer.

Det är allmänt känt att de oroligheter, av somliga kallad statskupp, som sedan några veckor pågår i Tchad har starka kopplingar till Sudan och provinsen Darfur. Även om inte staten Sudan är inblandad i fientligheter mot sitt grannland är det faktum att delar av de stridande parterna kommer från Darfur tillräckligt för att den sudanesiska regimen inte kan undandra sig ansvar för händelserna.

Den sudanesiska ministern med ansvar för federal affairs, Abdel Basit Sabderat, har utnämnt Musa Hilal till sin rådgivare. Musa Hilal är anklagad för krigsförbrytelser i samband med att han samordnat milisaktioner i Darfur. Han belades därför med sanktioner i samband med den av FN:s säkerhetsråd 2006 beslutade resolutionen beträffande Sudan. USA:s regering har officiellt protesterat mot utnämningen, medan Sudan betraktar utnämningen som en intern sudanesisk fråga. Sverige har tigit i fråga om denna utnämning.

Dessa båda händelser visar att den sudanesiska regimen, efter några års relativt lugn, nu försöker flytta fram sina positioner och provocera samt markera, både inom sitt lands gränser och gentemot omvärlden.

Samtidigt som detta sker i den politiska världen finns svenska ekonomiska intressen kvar i Sudan. Lundin Petroleum inledde i slutet av januari 2008, i ett gemensamt bolag med bland andra sudanesiska statens oljebolag Sudapet, borrningar efter olja i det så kallade block 5 B i södra Sudan.

Regimen i Khartoum agerar nu på ett sätt som hotar den bräckliga fredsöverenskommelse som finns i Sudan. Man gör det med en statskassa som delvis fylls på med hjälp av ett svenskt företag. Sverige som nation och dess utrikesminister har hittills tigit i frågan.

Min fråga är därför:

Avser utrikesministern att vidta några åtgärder med anledning av det förändrade läget i Sudan som beskrivits ovan?