den 2 oktober

Interpellation

2007/08:31 Experimentverkstad i utnämningspolitiken

av Berit Andnor (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Torsdagen den 6 september hade undertecknad en interpellationsdebatt med statsrådet Mats Odell kring hemlighetsmakeriet i utnämningspolitiken. I debatten ställde jag ett antal frågor om vad som skulle hända med utnämningspolitiken framöver. På frågan om annonsering av högre statliga tjänster sade Mats Odell:

”Erfarenheterna av att annonsera är mycket goda. Min ambition är att detta ska vidgas. Det ska omfatta mycket mer än hittills, och vi kommer också att precisera våra förändringar på detta område i budgetpropositionen den 20 september.”

Självklart får man som enskild riksdagsledamot finna sig i att avvakta en regeringsproposition. Vad som däremot känns svårare att finna sig i är när Mats Odell på kvällen den 6 september säger följande i tv som svar på en fråga från en reporter:

”Alla (statliga chefsjobb) ska utannonseras, ja.”

En klar, tydlig och lättbegriplig precisering av hur annonseringen ska förändras som borde ha kommunicerats direkt med riksdagen i stället för via tv.

Döm om min förvåning när det den 20 september sedan återfinns en helt annan precisering i budgetpropositionen 2007/08:1 där det sägs:

”Regeringens bedömning är att annonsering ska bli mer regel än undantag då rekryteringsbehov föreligger… Regeringens bedömning är att annonseringen behöver kompletteras med andra tillvägagångssätt för att hitta bra chefer. Det kan t.ex. uppstå situationer där det trots annonseringen inte finns någon med erforderliga kvalifikationer bland de sökande. Regeringen kan också snabbt behöva byta ut en myndighetschef av olika skäl, t.ex. till följd av att chefen slutar i förtid eller att regeringen har förlorat förtroendet för chefen ifråga.”

Trots denna förvirring i budskapen måste man ändå sätta störst tilltro till det som skrivs i propositionen. Men skrivningarna väcker helt nya frågor:

-      Vilka kriterier ska gälla för de tjänster som väljs ut för annonsering?

-      Vem ska bestämma när ”snabba behov” föreligger?

-      Vad i rekryteringsprocessen ska bestämmas på respektive departement och vad ska bestämmas någon annanstans?

-      Kommer även UD:s tjänstetillsättningar att omfattas av skrivningarna i budgetpropositionen?

-      Hur kommer regeringsformens skrivning om förtjänst och skicklighet att kunna garanteras i ett system för tillsättningar som ser olika ut för olika tjänster?

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Odell:

Har statsrådet varit med och fattat beslut om den pågående försöksverksamheten när det gäller utnämningar, och i så fall när?

Har statsrådet medverkat till att ta fram de kriterier som ligger till grund för försöksverksamheten?

Kan statsrådet bedöma när försöksverksamheten kommer att avslutas?

Avser statsrådet att införa en permanent ordning för utnämningar av statliga chefer, och när kan den i så fall finnas på plats?