den 11 januari

Interpellation

2007/08:308 Förföljelse av kristna i Mellanöstern

av Annelie Enochson (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Jag vill bringa till utrikesministerns dagordning den accelererande avfolkningen av kristna i Mellanöstern. Den folkmordsliknande utvecklingen aktualiserades av de koordinerade bombattackerna under trettondagshelgen då sju kyrkor till stora delar demolerades av jihadistiska terrorister. I Mosul drabbades två kyrkor, ett nunnekloster och ett kaldeiskt barnhem. I Bagdad sprängdes den grekisk-ortodoxa kyrkan och två kaldeiska kyrkor varav den ena också hade ett anslutande nunnekloster. Terrorn mot de kristna i Irak fortsatte under onsdagen den 9 januari då två bomber exploderade utanför två kyrkor i Kirkuk, en multietnisk oljeproducerande stad ca 250 kilometer norr om Bagdad.

Utvecklingen i Irak under 2007 har varit mycket positiv. Ett minskat antal terrorattacker och en framväxande civil administration lever mycket skört och hotas ständigt av illvilliga krafter. Etableringen av demokrati i Mellanöstern befinner sig här längst fram i fronten och spelar stor roll för det politiska klimatet i regionen.

De krafter som av Timothy Garton Ash, historikern och kolumnisten i brittiska Guardian, benämns som jihadister ägnar stor energi åt att trakassera de kristna minoriteterna i Irak. Syftet är att tvinga de urgamla minoriteterna kaldéer, assyrier och syrianer att flytta så att de lättare kan verka för en tydligt islamisk stat i det nya Irak. Att mobilisera mot en annan religion är också lättare än den misslyckade strategi där al-Qaida försökt antagonisera mellan muslimska grupperingar.

Trakasserierna omfattar dödliga, fysiska attacker men tar sig också uttryck genom tvångskonverteringar och äktenskap där kristna kvinnor tvingas gifta sig med muslimska män. Kristna kvinnor tvingas också underkasta sig shariadekret för sin dagliga klädsel. Kaldéer, syrianer och assyrier har till skillnad från kurderna ingen egen militär maktbas, de är geografiskt utspridda och tvingas i stället fly landet. Denna ofta välutbildade och egenföretagande grupp som så väl behövs för Irak flyr i stort antal till närliggande Jordanien och Syrien samt till Europa.

Irak är inte det enda landet i Mellanöstern varifrån kristna på grund av ett hotfullt läge tvingas till migration. I de palestinska områdena sker den kristna avfolkningen mycket snabbt. Trakasserier och förföljelser paras med ekonomiska problem. I de palestinska områdena beräknas den kristna minoriteten om 15 år vara reducerad till noll, eftersom så många flyr området. Sedan den andra intifadan startade år 2000 uppskattas att enbart Betlehem tömts på ca 1 000 kristna årligen. Från det att Betlehem tidigare haft en kristen majoritet är i dag denna grupp reducerad till ca 30 procent (Dagen, http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=147696).

Turkiet har genom sin ouppgjorda historia ett infekterat förhållande till sina kristna minoriteter. Den armeniska minoriteten som hårdast drabbades av folkmordet mellan 1914 och 1927 består i dag av endast ca 50 000 individer bosatta i Istanbul. Trots det beräknas att ytterligare ca 2 miljoner bär på armeniskt påbrå men döljer sin identitet av rädsla för att diskrimineras. I takt med att Turkiets EU-kandidatur vuxit fram har landets assyrier, kaldéer och syrianer som tidigare i stort antal flytt landet undan trakasserier beretts möjligheter att återvända. För att detta ska kunna bli möjligt krävs emellertid att deras medborgerliga rättigheter respekteras. Tendensen genom förra årets mediala hetskampanjer och mord på evangeliska kristna talar emellertid inte för en turkisk skyddsvilja om dess minoriteter.

Libanon är också ett land som i växande omfattning ser sin kristna befolkning krympa. Den instabila politiska situationen har genom upprepade och effektiva bombattacker tvingat kristna parlamentariker i veritabel husarrest.

Av Mellanösterns totala population på 300 miljoner beräknas 15 miljoner vara kristna – en siffra som krymper mycket snabbt. Det enda landet som utgör ett undantag är Israel där i stället den kristna populationen ökar. Religiösa grupper åtnjuter fred och säkerhet i det mångreligiösa israeliska samhället på ett sätt som saknar motstycke i övriga Mellanöstern. Även israeliska muslimska grupper visar i överväldigande majoriteter större vilja till att stanna i Israel framför att hamna under muslimskt styre i den palestinska administrationen (Keevoon Research, Strategy & Communications, http://www.imra.org.il/story.php3?id=37364 samt http://www.imra.org.il/story.php3?id=37364).

Sveriges regering bör inte i likhet med alltför många västliga regeringar och organisationer blunda för denna utveckling under tystnad. I stället borde Sverige ligga i framkant och verka för att EU med skärpa adresserar denna fråga i alla Mellanösterns länder. Genom Sveriges försorg bör EU kunna verka för att kristna accepteras som fullvärdiga medborgare i länder som Egypten, Irak och Turkiet för att garanteras sina mänskliga fri- och rättigheter.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att verka för att de kristna minoriteterna ska skyddas i arabvärlden?

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att Sverige på ett mer aktivt sätt ska kunna stödja återuppbyggnaden av Irak?

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att minska diskrimineringen av kristna minoriteter i särskilt Turkiet och Irak?