den 21 december

Interpellation

2007/08:302 Ensamstående kvinnors rätt till assisterad befruktning

av LiseLotte Olsson (v)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Allt fler kvinnor upptäcker att man inte måste avstå från ett liv med barn bara för att man inte har någon partner. Vissa kvinnor väljer därför att adoptera medan andra har en stark längtan efter att bära och föda ett barn. En ensamstående kvinna eller man som fyllt 25 år har möjlighet att prövas som adoptivförälder. Därför framstår det som inkonsekvent att det bara är kvinnor som lever i en parrelation som har möjlighet att få tillgång till assisterad befruktning. Det är vanligt att ensamstående kvinnor söker behandling på klinik i exempelvis Finland eller Danmark, vilket gör att det redan i dag föds barn som tillkommit genom assisterad befruktning av ensamstående kvinnor i Sverige. Enligt gällande lagstiftning har det barn som tillkommit genom assisterad befruktning inom den svenska sjukvården rätt att få uppgift om vem donatorn är när barnet uppnått tillräcklig mognad. De barn som tillkommit genom assisterad befruktning utomlands saknar ofta den möjligheten. Jag anser att ensamstående kvinnor bör få tillgång till assisterad befruktning på samma villkor som kvinnor som lever i en relation. Utifrån principen om barnets bästa finns det ingen anledning att tro att det barn som tillkommit genom assisterad befruktning av en ensamstående kvinna skulle få sämre uppväxtvillkor än ett barn som adopterats av en ensamstående kvinna eller man eller av någon annan anledning lever med endast en förälder.

När det gäller ensamståendes tillgång till assisterad befruktning förutsätter socialutskottet i bet. 2006/07:SoU8 att regeringen noga följer frågan och återkommer till riksdagen om regeringen finner det motiverat.

Med anledning av vad som anförts vill jag ställa följande fråga till socialministern:

Hur avser socialministern att göra det möjligt för ensamstående kvinnor att få tillgång till assisterad befruktning inom den svenska sjukvården?