den 20 december

Interpellation

2007/08:292 EPA och rättvisa handelsregler

av Hans Linde (v)

till statsrådet Ewa Björling (m)

Ska fattigdomen i världen och klyftorna mellan och inom länder minska krävs ökat bistånd, skuldavskrivningar och inte minst rättvisa handelsregler. Tyvärr är det bara att konstatera att utvecklingen på handelsområdet går åt fel håll och att EU tillsammans med den svenska regeringen har ett stort ansvar för detta.

Sedan förhandlingarna inom WTO stannade upp har det blivit allt vanligare att handelsavtal sluts direkt mellan regioner och länder. USA intar allt oftare denna position, men även EU använder sig alltmer av ett sådant förfaringssätt.

EU förhandlar just nu Europeiska partnerskapsavtalet (EPA) med bland annat ett antal afrikanska länder. Bortom retoriken om partnerskap med Afrika och utveckling på afrikanernas villkor är EPA på väg att bli en ordentlig backlash för utveckling och fattigdomsbekämpning.

Av de 78 länder som förhandlar EPA tillhör 40 de minst utvecklade i världen. I takt med att förhandlingarna framskrider höjs allt fler kritiska röster, inte minst från Afrika. Många menar att det är orimligt att tro att dessa länders företag och bönder skulle klara av konkurrensen på en öppen marknad från europeiska storföretag och Europas högt subventionerade industrijordbruk.

EU kritiseras hårt för att man genom EPA skulle försämra fattiga länders möjlighet att minska fattigdomen. Bland annat har kritiken från den afrikanska fackföreningsrörelsen varit mycket stark. Flexibiliteten är liten, samtidigt som långtgående krav ställs på de afrikanska länderna. Inte heller tas hänsyn till skillnader i utveckling mellan berörda länder och EU.

Enligt en rad konsekvensanalyser av EPA kommer Afrika att förlora stora summor på dessa påtvingade avregleringar, vars snabba takt man inte valt själv. Antalet varningar för såväl ekonomiska som sociala katastrofer för länderna i södra Afrika ökar. Ett exempel är en analys gjord av Internationella valutafonden och EU-kommissionen. Enligt den skulle Kenya förlora 65 procent av sin industri, 12 procent av statsinkomsterna och miljontals arbetstillfällen på landsbygden – Kenya skulle behöva utesluta mer än hälften av förslagen till handelsöppningar i EPA för att inte drabbas.

Parallellt med detta driver EU på för att de så kallade Singaporefrågorna ska vävas in i EPA – frågor som rör utländska investeringar, offentlig upphandling och konkurrenspolicy – detta trots att världens utvecklingsländer redan tidigare, inom WTO-förhandlingar, har motsatt sig dessa. Men nu väljer man alltså att på ett mycket tvivelaktigt sätt lyfta in dem ”bakvägen”. Risken är stor att man helt förlorar kontrollen över villkoren för utländska investeringar och att profiten försvinner utomlands. Därmed är sannolikheten också stor att den inhemska produktionen ödeläggs.

Om EU och Sverige fortsätter att driva igenom handelsavtalet EPA utan att lyssna på kritiken riskerar man att sätta spiken i kistan för millenniemålen och därmed stoppa en utveckling mot minskad fattigdom i Afrika. Trots att partnerskap och ägandeskap har blivit de nya modeorden i relationen mellan EU och Afrika försöker EU nu köra över de afrikanska länderna och påtvinga dem ett handelsavtal som de till stora delar inte vill ha.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

1. Vad avser statsrådet att göra för att EPA ska ta sin grund i fattigdoms- och människorättsperspektiven som borde vara vägledande i enlighet med Politik för global utveckling?

2. Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att EPA-avtalet ska ta sin utgångspunkt i Afrikas rätt att på sina egna villkor formulera sina egna fattigdoms- och utvecklingsstrategier?

3. Hur avser statsrådet att agera inom EU för att förhindra att man inom ramen för EPA inkluderar de så kallade Singaporefrågorna?