den 28 november

Interpellation

2007/08:243 Genomförande av EU:s klimatpolitik

av Ulf Holm (mp)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Vid EU-toppmötet den 8–9 mars 2007 enades EU:s stats- och regeringschefer om en, för EU, ganska ambitiös klimatpolitik. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) beskrev det själv: ”Detta är en historisk milstolpe. Vi har formulerat kraftfulla och tydliga mål för att möta Europas klimatutmaningar.” De mål som EU-toppmötet enades om var framför allt tre delar som ska vara uppnådda år 2020:

-      Minskning av utsläppen av växthusgaser med 20 procent (30 procent om en internationell överenskommelse sluts).

-      Andelen förnybara energikällor av den totala energikonsumtionen ska vara 20 procent.

-      20 procent ska energieffektiviteten öka med.

Det var bra beslut, även om målsättningarna inte var tillräckligt högt ställda för att förhindra klimatförändringarna, bland annat mot bakgrund av underlaget från FN:s klimatpanel. Denna interpellation gäller dock inte målsättningen i sig, utan hur EU ska kunna nå upp till sina åtaganden. Några av målen var till och med bindande, vilket ställer än högre krav på genomförande. Det är helt uppenbart att för att nå de fina målsättningarna som EU-toppmötet enades om krävs såväl kraftiga ekonomiska resurser som engagemang. FN:s klimatpanel har med all tydlighet visat att om vi inte agerar i dag så kommer kostnaderna att bli långt mycket större längre fram. Frågan är nu vad som händer.

Såvitt jag kan se har inget hänt vad gäller översynen av EU:s budget för att genomföra omfördelningar inom den gällande långtidsbudgeten och vad som gäller den nästkommande långtidsbudgeten. När den nuvarande långtidsbudgeten beslutades lade man in att det skulle ske en översyn av budgeten 2008. Än så länge verkar varken EU-kommissionen eller ministerrådet ha tagit några initiativ för att i denna översyn göra omfördelningar för att kunna uppnå de ställda målen inom klimatpolitiken.

Jag vill mot bakgrund av det som anförts fråga vilka initiativ statsrådet kommer att ta för att EU-budgeten, såväl vid översynen av nuvarande långtidsbudget som vid nästa långtidsbudget, anpassas för att kunna nå de klimatmål som antagits på EU-toppmötet den 8–9 mars 2007.

Inom vilka områden i EU-budgeten kommer statsrådet att verka för att det sker kraftiga omfördelningar för att kunna uppnå EU:s klimatmål?