den 21 november

Interpellation

2007/08:198 Åtgärder med anledning av tolkutredningen

av Nikos Papadopoulos (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Utredningen om kontakttolkar lämnade sitt betänkande Tolkutbildning – nya former och nya krav (SOU 2005:37) 2005 och sedan dess har frågan om hur man ska se på auktorisation av tolkar inte fått någon lösning. Utredningen föreslår en reformerad utbildning som ska koncentreras till tre folkhögskolor i Göteborg, Stockholm och Malmö. Enligt utredaren innebär förslaget att kvaliteten på tolkning förbättras, individens rättssäkerhet tryggas och tolkyrkets status höjs.

Jag delar inte utredarens bedömning. Många av dem som går tolkutbildningarna bor i periferin och långt bort från dessa städer, vilket kan leda till att många tolkar avstår från att utbilda sig till auktoriserade tolkar. Risken är att bristen på auktoriserade tolkar gör att myndigheter och sjukvården använder outbildade tolkar vilket kan medföra en risk för rättssäkerheten. Om förslaget om tre utbildningsplatser går igenom riskerar det att leda till färre studenter och i slutändan färre tolkar. Färre tolkar innebär ett hot mot rättssäkerheten för den enskilde.

Vi saknar regeringens ställningstagande om hur kvaliteten och rättssäkerheten ska garanteras. Att det finns tillgång till auktoriserade tolkar är av stor betydelse för rättssäkerheten i domstolarna. Därför är det viktigt att det finns tydliga krav på vad en auktorisation innebär och att framför allt att det finns klara direktiv att domstolarna ska använda auktoriserade tolkar.

Mina frågor till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att ta med anledning av utredningens förslag?

Avser statsrådet att följa förslaget om att begränsa utbildningsplatserna?

Avser statsrådet att ta fram direktiv till domstolar och andra myndigheter med krav på att använda auktoriserade tolkar?