den 16 november

Interpellation

2007/08:173 A-kassans hundradagarsregel

av Ulf Holm (mp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

I reglerna för att kunna få a-kassa har regeringen tagit bort att de som drabbas av arbetslöshet ska kunna begränsa arbetssökande till sitt närområde de första 100 arbetslösa dagarna. Det krävs också av arbetslösa att de mer eller mindre omedelbart ska vara beredda att byta yrke.

Argumenten för dessa förändringar är minst sagt oklara. Bland annat har det hänvisats till att arbetsförmedlingarna har framfört önskemål om detta. Det är ett mycket tunt argument enligt min mening, särskilt som den nya regeringen inte precis gjort sig känd för att ha en lyssnande och tillmötesgående attityd gentemot myndigheterna som verkar på arbetsmarknadens områden.

Nu när lagstiftningen är i bruk kan vi se vilka konsekvenserna blir. I LO-tidningen den 9 november 2007 skildras hur regelverket slår mot en familj på ett hänsynslöst sätt. Rebecka Magnusson i Luleå hänvisas till att ta en provanställning på deltid i Karlskrona, det vill säga 140 mil bort. Hade Rebecka varit ensamstående kanske hon hade sett en chans med detta ”erbjudande”. Men så är inte fallet. Rebecka är gift och har en dotter på två år. Tackar Rebecka nej till detta jobb kan arbetsförmedlingen dra in a-kassan.

Just dessa inhumana familjefientliga konsekvenser var vi många som varnade för. Men regeringen ignorerade varningarna och hävdade tvärtom att det inte var någon risk med denna regelförändring och att man visst skulle ta hänsyn till individuella förhållanden.

Vid statsministerns frågestund den 29 mars 2007 besvarade statsministern en fråga från mig gällande skyldigheten för arbetslösa att ta arbete på annan ort. Slutklämmen i statsministerns svar var:

”Det står också att man ska ta hänsyn till individuella förhållanden.” (Anf. 59)

I arbetsmarknadsutskottets betänkande 2006/07:AU13, Ytterligare reformer inom arbetsmarknadspolitiken, anförde utskottsmajoriteten (s. 31) följande:

”Det ska dock poängteras att rimlig hänsyn ska tas till den sökandes förutsättningar för arbetet och andra personliga förhållanden vid prövning av om ett arbete kan anses lämpligt. Det betyder att man även i fortsättningen kommer att kunna väga in den arbetssökandes möjligheter att arbeta inom ett annat yrkesområde, pendla, veckopendla, flytta etc. Utskottet vill särskilt peka på att en sökande, enligt IAF:s föreskrifter om lämpligt arbete, under en skälig övergångsperiod får begränsa sitt sökområde geografiskt av familjeskäl.”

Med det borde det vara uppenbart att det sätt som arbetsförmedlingen tolkat reglerna inte ligger i linje med vad regeringen och den borgerliga utskottsmajoriteten anfört.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

Avser ministern att ta initiativ som syftar till att lösa ovan beskrivna problem?