den 14 november

Interpellation

2007/08:157 Medicinering inom barnomsorgen

av Ann-Christin Ahlberg (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

De flesta barn går i dag i förskolan, där de deltar i verksamheten tillsammans med sina kamrater. Den personal som finns inom förskoleverksamheten – förskollärare, barnskötare och annan personal – har oftast god kännedom om varje barn och dess behov.

Det finns barn som har behov av att medicinera för en sjukdom, exempelvis diabetes eller en svår allergi. Dessa barn finns också i förskolan och deras behov av medicinering måste tillgodoses även när föräldrarna är på sina arbeten. Därför måste sondmatning, sprutor eller tabletter skötas inom förskolans ram.

Det finns stöd i lagen när man kräver att varje barn ska få det stöd och den omsorg som det behöver. Personalen på förskolan har dock som regel inte medicinsk utbildning, varför risken är stor att dessa viktiga behov inte kan tillgodoses på ett tillfredsställande sätt.

Det är naturligt att varje aktuellt fall måste ha en individuell lösning, men det är också viktigt att det i grunden finns ett regelverk att utgå ifrån när man ska ta ställning till medicinering av barn.

För de föräldrar som har ett barn med en sjukdom som måste medicineras är det angeläget att frågan om just deras barn löses på ett tryggt och bra sätt, så att de är säkra på att barnen får sin medicin i rätt tid och med rätt dosering. Likaså är det viktigt, både för föräldrar och barn, att man inom förskolans verksamhet vet vad som händer om barnet blir akut sjukt och hur man då måste agera.

Det är i grunden en fråga för kommunerna att se till att varje barn får stöd utifrån sitt behov, men frågan är både känslig och ibland svårlöst, så det behöver finnas några övergripande regler för hur kommunerna ska hantera dessa fall.

Den personal som arbetar med ett barn med behov av medicinering under dagtid har därmed ett oerhört stort ansvar och måste antingen ha egen utbildning eller någon form av annat stöd för att kunna fungera väl i sitt yrke.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga om socialministern är beredd att ta fram riktlinjer för hur medicinering av barn i förskolan ska skötas.

Jag vill också fråga om ministern har för avsikt att skapa ett regelverk inom barnsjukvården så att det finns dokument som visar hur samarbetet mellan sjukvården och kommunerna ska skötas, eftersom det finns ett stort behov hos föräldrar och personal av att få mer trygghet i frågan om medicinering av barn inom förskolan.