den 6 november

Interpellation

2007/08:116 Sveriges utvecklingssamarbete med Nicaragua

av Hans Linde (v)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Det svenska biståndet i Nicaragua inleddes 1979, under den dåvarande borgerliga regeringen. Sverige har länge varit en av de största givarna till landet; 2006 uppgick det samlade svenska biståndet till 296 miljoner kronor. Regeringen har nu beslutat att det bilaterala utvecklingssamarbetet ska fasas ut till Nicaragua inom tre år. Dessutom ska den svenska ambassaden i Managua stängas under sommaren 2008.

Enligt det nuvarande landprogrammet fokuserar Sverige i dag på tre områden: landsbygdsutveckling, hälsa och good governance, mänskliga rättigheter. På dessa områden har Sverige genomfört omfattande och i många fall framgångsrika projekt, till exempel genom Fonde Agro som inneburit att ett stort antal bönder kunnat öka sin produktion, höja sin levnadsstandard och lägga grunden för ett ekologiskt hållbart jordbruk. Flera av de projekt som startats skulle äventyras vid en alltför snabb utfasning. Det är därför avgörande att påbörjade projekt inte tvingas avslutas i förtid och att det finns resurser och möjligheter till uppföljning.

Sverige har också haft en stor närvaro genom ett flertal svenska frivilligorganisationer, bland annat Forum Syd och Diakonia. Bland dessa finns i dag en osäkerhet inför framtiden eftersom flera av dem delvis finansierats via den svenska ambassaden i Managua. Moisés Moraga Amador, ordförande för Diakonia i Nicaragua, menar att deras arbete med bland annat folkligt deltagande och ursprungsbefolkningens rättigheter kommer förlora 60 procent av sina resurser vid en utfasning.

Sverige har genom att lyfta fram kontroversiella frågor om mänskliga rättigheter, jämställdhet och abort spelat en avgörande politisk roll i Nicaragua. När Nicaragua införde totalt abortförbud den 26 oktober 2006 var det Sverige som tog initiativet till de internationella protesterna. När den svenska ambassaden stängs finns det en överhängande risk att inget annat land kommer att våga eller vilja driva dessa frågor på samma offensiva sätt.

Som givare och samarbetspartner har Sverige kunnat spela en stor politisk roll i Nicaragua, betydligt större än många andra länder. Vårt land har genom år av solidaritetsarbete och utbyte byggt upp ett stort förtroendekapital bland nicaraguanerna som Sverige i framtiden skulle kunna använda för att spela en positiv roll för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i Nicaragua.

Jag vill därför fråga statsrådet:

1. Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att påbörjade svenska utvecklingsprojekt i Nicaragua, exempelvis Fonde Agro, inte tvingas avslutas i förtid och att det finns resurser och möjligheter till uppföljning?

2. Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att de svenska frivilligorganisationer som finns närvarande i Nicaragua ska kunna fortsätta sin verksamhet även efter en utfasning av det bilaterala utvecklingssamarbetet?

3. Avser statsrådet att verka för att Sverige som land även i fortsättningen ska spela en positiv roll i Nicaragua avseende demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet?