Skatteutskottets betänkande

2007/08:SkU6

Vissa kapitalskattefrågor

Sammanfattning

Utskottet tillstyrker regeringens förslag (prop. 2007/08:12) om lagändringar på kapitalbeskattningens område. Flera av lagändringarna görs som ett led i en fortlöpande anpassning av lagstiftningen till bl.a. rättsutvecklingen inom EU. Utskottet avstyrker ett motionsförslag om fortsatt beredning av frågor om beskattning vid utflyttning med hänvisning till att arbetet redan pågår.

En reservation (v) har lämnats till betänkandet.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Vissa kapitalskattefrågor

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) med den ändringen att ordet "skall" i 3 kap. 19 §, 8 kap. 14 §, 24 kap. 14 §, 42 kap. 15 a §, 44 kap. 40 § och 48 kap. 18 § ska bytas ut mot ordet "ska".

Därmed bifaller riksdagen delvis proposition 2007/08:12 och avslår motion 2007/08:Sk6.

Reservation (v)

Stockholm den 15 november 2007

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Raimo Pärssinen (s), Christin Hagberg (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Marie Engström (v), Helena Leander (mp), Jessica Polfjärd (m), Hans Olsson (s), Göran Montan (m), Karin Nilsson (c) och Lars Tysklind (fp).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I proposition 2007/08:12 föreslår regeringen ett antal lagändringar på kapitalskatteområdet. Regeringens förslag till riksdagsbeslut redovisas i bilaga 1. Regeringens förslag till lagtexter återges i bilaga 2.

Bakgrund

Den ökade internationaliseringen jämte rättsutvecklingen – inte minst på EG-området – medför att det finns behov av lagändringar på kapitalbeskattningens område.

Till grund för lagstiftningsärendet ligger en inom Finansdepartementet under våren 2007 upprättad promemoria. Promemorian har remissbehandlats. Lagrådet har yttrat sig i ärendet.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås förändringar när det gäller fysiska personers möjligheter att utan skattekonsekvenser överlåta tillgångar till underpris till ett företag som personen själv eller någon närstående är delägare i. Reglerna bör EG-anpassas mot bakgrund av EG-domstolens dom i målet X och Y (mål C-436/00, X och Y mot Riksskatteverket, REG 2002 I-10829). Regeringen föreslår därför att reglerna utvidgas till att gälla även överlåtelser till vissa utländska juridiska personer inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

För att den svenska skattebasen inte ska urholkas bör även den s.k. tioårsregeln i 3 kap. 19 § inkomstskattelagen (1999:1229) göras effektivare. Tioårsregeln innebär att begränsat skattskyldiga är skattskyldiga under tio år efter det att personen flyttat från Sverige för kapitalvinster vid avyttring av andelar i bl.a. svenska aktiebolag och vissa andra delägarrätter och andelar. Regeln föreslås utvidgas till att gälla även utländska delägarrätter och andelar.

Vid sammanläggning eller delning av svenska investeringsfonder ska en kapitalvinst inte tas upp till beskattning och en kapitalförlust ska inte dras av. Denna regel föreslås utvidgas till att gälla även kapitalvinster och kapitalförluster vid sammanläggning eller delning av vissa utländska investeringsfonder.

Vid avyttring av marknadsnoterade andelar ska, enligt gällande regler, fysiska personer beskattas i inkomstslaget kapital. Skatten uppgår till 30 %. Av neutralitetsskäl föreslås att samma regler ska gälla även för andelar som varit marknadsnoterade men som är föremål för avnotering i samband med ett förfarande om t.ex. inlösen och fusion.

Enligt gällande regler är belopp som betalas ut på grund av en kapitalförsäkring skattefria och premier som betalas in får inte dras av. Skattefriheten gäller också belopp som utbetalas vid återköp av en försäkring. Vid överlåtelse till någon annan än försäkringsgivaren ska dock kapitalvinstbeskattning ske. Det innebär att en vinst ska tas upp till beskattning och en förlust ska dras av. För att skapa neutralitet mellan återköp och andra avyttringar föreslås reglerna för avyttring av kapitalförsäkringar ändras så att en kapitalvinst är skattefri och en kapitalförlust inte får dras av även då avyttring sker till någon annan än försäkringsgivaren.

Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2008.

De lagändringar som föreslås utgör redan nu gällande rätt i stora delar eftersom EG-rätten och domar i EG-domstolen måste beaktas vid rättstillämpningen. Vissa ändringar görs också för att upprätthålla avsedd beskattning. Med hänsyn härtill kan förslagen inte anses ha någon påverkan på de offentliga finanserna. Förslagen medför inte heller ökade kostnader eller ökad arbetsbörda för Skatteverket eller de allmänna förvaltningsdomstolarna. Förslagen förväntas inte heller få några särskilda effekter för småföretagen eller för jämställdheten.

Utskottets överväganden

Vissa kapitalskattefrågor

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar de lagändringar som regeringen föreslår på kapitalbeskattningens område och avslår motionsyrkandet om ett tillkännagivande till regeringen om den fortsatta beredningen av frågan om generella regler om beskattning vid utflyttning.

Jämför reservation (v).

Propositionen

I propositionen föreslås en ändring i de skattebestämmelser som gäller vid överlåtelse av tillgångar till underpris till ett företag. Dessa bestämmelser utgör en del av de särskilda skatteregler som har införts för att orealiserade värden ska kunna föras över i samband med att företag omstruktureras utan att överföringen leder till omedelbara skattekonsekvenser. Reglerna om överlåtelse av tillgångar till underpris innebär att beskattning, som annars skulle ha föranletts av omstruktureringen, skjuts upp och alltså inte aktualiseras vid omstruktureringstillfället. Detta gäller enligt lagtextens ordalydelse bara i det fall överlåtelsen sker till ett svenskt företag. Begränsningen till svenska företag kan emellertid efter en dom i EG-domstolen inte längre upprätthållas (mål C-436/00, X och Y mot Riksskatteverket, dom den 21 november 2002), och regeringen föreslår därför att reglerna utvidgas till att omfatta överlåtelser till vissa utländska företag som hör hemma i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Lagändringen är en temporär lösning i avvaktan på att frågan om generella regler vid flyttning från Sverige utreds vidare.

Den som flyttar från Sverige är fortsatt skattskyldig för kapitalvinster på bl.a. andelar i svenska aktie- och handelsbolag och flera andra delägarrätter och fordringsrätter under en tioårsperiod efter utflyttningen. Tioårsregeln kan bli verkningslös till följd av innehållet i skatteavtal som Sverige har ingått med andra länder. Tioårsregeln har också tappat en del av sin effektivitet, bl.a. som en konsekvens av EG-domstolens tidigare nämnda dom. Regeringen föreslår att tioårsregeln utvidgas till att gälla även utländska delägarrätter och andelar samt att tillämpningsområdet utvidgas med hänsyn till tillkomsten av vissa nya former av finansiella instrument. Eftersom en utredning om mer generella regler om beskattning vid flyttning från Sverige har aktualiserats tar regeringen inte nu upp frågan om ytterligare utvidgningar av tioårsregeln.

Mot bakgrund av en dom i Regeringsrätten (RÅ 2006 ref. 38) föreslår regeringen vidare att de regler som medger sammanläggning eller delning av investeringsfonder utan omedelbara skattekonsekvenser ska utvidgas till att omfatta sammanläggning eller delning av vissa utländska fondföretag.

Marknadsnoterade andelar avnoteras som regel i samband med ett tvångsförfarande efter ett offentligt erbjudande om uppköp, när det uppköpande företaget uppnått ett innehav om mer än 90 % av kapitalet och rösterna i det företag som köps upp. Motsvarande gäller för det fall att avnotering sker under ett förfarande om likvidation, konkurs eller fusion. Vid avyttring av marknadsnoterade andelar som avnoteras i samband med en sådan händelse har de nya reglerna således medfört att skattesatsen för fysiska personer sänkts från 30 % till 25 %. Det kan enligt propositionen inte anses motiverat att ha olika skattesatser vid avyttring av marknadsnoterade andelar och andelar som varit marknadsnoterade men som är föremål för avnotering i samband med ett förfarande om inlösen, fusion, likvidation eller konkurs. Det finns också en risk för att inlåsningseffekter skapas eftersom det kan vara skattemässigt fördelaktigt att invänta en avnotering efter exempelvis ett offentligt uppköpserbjudande. Regeringen föreslår därför att skattesatsen ska vara 30 % i dessa fall.

Regeringen föreslår också en ändring i de skatteregler som gäller vid avyttring av en kapitalförsäkring för att komma till rätta med en faktisk asymmetri i regelsystemet som bl.a. öppnat möjligheter till överlåtelser av kapitalförsäkringar i syfte att skapa skatteavdrag för förluster. I likhet med vad som gäller vid återköp av en kapitalförsäkring ska en kapitalvinst vara skattefri och en förlust ska inte få dras av.

Motionen

I motion Sk6 av Marie Engström m.fl. (v) föreslås ett tillkännagivande till regeringen om vikten av att lösa frågan hur värdetillväxten på svenska och utländska aktier kan beskattas i samband med att en här skattskyldig flyttar från Sverige. Motionärerna hänvisar till bl.a. uppgifter från Skatteverket som tyder på att betydande belopp riskerar att undgå svensk beskattning med det nuvarande regelsystemet. Underprisöverlåtelser kan också utnyttjas för att kringgå låneförbudet i aktiebolagslagen.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har i sak inget att erinra mot de lagändringar som regeringen föreslår och tillstyrker därför dessa med de mindre språkliga justeringar som framgår av utskottets förslag till riksdagsbeslut.

Beträffande den fråga om beskattning vid flyttning från Sverige som tas upp i motionen framgår av propositionen att regeringen anser att generella regler för beskattning vid utflyttning bör övervägas och att ändringen av reglerna om beskattning vid överlåtelse till underpris ska ses som en temporär lösning. Under den fortsatta beredningen är det viktigt att klarlägga vilka regler som krävs för att säkerställa effektiviteten i ett sådant system. Även ett arbete som kommissionen har inlett när det gäller utflyttningsbeskattning bör beaktas. Med hänsyn till vad regeringen har anfört om det fortsatta arbetet anser utskottet att det inte är påkallat med något tillkännagivande till regeringen i frågan. Utskottet avstyrker följaktligen motion Sk6.

Reservationer

Vissa kapitalskattefrågor (v)

av Marie Engström (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) med den ändringen att ordet "skall" i 3 kap. 19 §, 8 kap. 14 §, 24 kap. 14 §, 42 kap. 15 a §, 44 kap. 40 § och 48 kap. 18 § ska bytas ut mot ordet "ska" samt tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen om vikten av en skyndsam beredning av frågan hur en uttagsbeskattning av värdetillväxten på svenska och utländska aktier i samband med utflyttning från Sverige ska genomföras.

Därmed bifaller riksdagen motion 2007/08:Sk6 och bifaller delvis proposition 2007/08:12.

Ställningstagande

Skatteverket anför i sitt remissvar till regeringen i detta ärende att det är möjligt att inom ramen för EG-fördraget införa en bestämmelse om uttagsbeskattning av värdetillväxten på svenska och utländska aktier i samband med utflyttningen från Sverige. Detta skulle i så fall kombineras med ett uppskovssystem för skattekravet. Skatteverket skriver vidare i sitt svar att det är viktigt att arbetet med en sådan regel prioriteras. Enligt de beräkningar som analysgruppen på utlandsenheten i Malmö gjort har svenska fåmansbolag med motsvarande 450 miljoner kronor i fritt eget kapital under de två senaste åren överlåtits till fåmansbolag hemmahörande i EES-området. Det har skett i samband med delägarnas utflyttning till bland annat Österrike, Schweiz och Danmark.

Betydande belopp kan på detta sätt undgå beskattning i Sverige, samtidigt som delägarna i många fall inte heller beskattas i hemvistlandet där aktierna i det förvärvande bolaget avyttras. I det här sammanhanget är den föreslagna ändringen av tioårsregeln otillräcklig. Erfarenheterna från Skatteverkets holdingbolagsprojekt visar också att underprisöverlåtelser, som ofta sker för att kunna kringgå låneförbudet i aktiebolagslagen, ökar i omfattning.

Jag anser att det finns mycket starka skäl för att prioritera den fortsatta beredningen av frågan hur en uttagsbeskattning av värdetillväxten på svenska och utländska aktier i samband med utflyttning från Sverige ska genomföras. Enligt min mening bör riksdagen understryka vikten av en skyndsam beredning genom ett tillkännagivande till regeringen i enlighet härmed.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:12 Vissa kapitalskattefrågor:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).

Följdmotion

2007/08:Sk6 av Marie Engström m.fl. (v):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om uttagsbeskattning av värdetillväxten på svenska och utländska aktier i samband med utflyttning från Sverige.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag