den 16 mars

Fråga

2006/07:875 Statsbidrag till trossamfund

av Ewa Björling (m)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Trossamfund som är verksamma i Sverige och som har godkänts av regeringen har rätt att ansöka om statsbidrag till sin verksamhet. För att få rätten att ansöka om statsbidrag måste samfundets verksamhet klassas som religiös. Vad religiös verksamhet i detta sammanhang innebär finns det dock inga entydiga riktlinjer för. Medan vissa definitioner väljer att inkludera teistiska likväl som ateistiska trosinriktningar i religionsbegreppet slår andra fast att enbart trosinriktningar som utgår från idén om gudomlig existens bör accepteras.

I dagsläget finns en inkonsekvens i vilken definition regeringen väljer att använda sig av som kommit till uttryck i att Buddhistiska samarbetsrådet exempelvis definieras som anhängare av en religion trots att de saknar gudstro, medan förbundet Humanisternas verksamhet inte definieras som religiös just på grund av avsaknaden av gudstro.

Humanisterna uppfyller de praktiska krav som ställs för att trossamfund ska vara berättigade till bidrag och förbundet arrangerar också humanistiska aktiviteter som motsvarar kyrkans barndop, konfirmation, bröllop och begravningar. I exempelvis Norge, Belgien och Holland har man gjort en annan bedömning och valt att inkludera humanistiska livsåskådningssamfund bland dem som får söka statsbidrag.

Min fråga till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är om ministern avser att se över reglerna för statsbidrag så att likvärdighetsprincipen gäller för alla icke-teistiska trossamfund.