den 23 februari

Fråga

2006/07:727 Bortforsling av övergivna fordon

av Jan Ertsborn (fp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Dagligen överges ett stort antal bilar längs våra vägar av olika orsaker. Om polisen inte bedömer att bilen utgör en omedelbar trafikfara blir det Vägverkets sak att finna bilens ägare och förmå denne att ta hand om bilen. Detta tar lång tid och ofta får man ändå inte tag på någon ägare. Bilen kan vara stulen eller bara lämnad av någon som inte är registrerad ägare.

Under tiden som bilen står uppställd utmed vägen leder detta ofta till att andra bilister stannar för att se om det har skett en olycka eller om man kan hjälpa till på något sätt. Det är alltså inte enbart den övergivna bilen i sig som kan orsaka en olycka utan allt som händer runt omkring denna. Inte minst gäller detta på motorvägar där det råder stoppförbud.

I december i fjol inträffade ånyo en tragisk dödsolycka på E 6 mellan Laholm och Halmstad, då en person körde in i en stillastående, övergiven bil. Mannen klev ur och blev då påkörd av en tredje bil. Och ett par månader senare var det dags igen. E 6:an norr om Varberg blockerades under tolv timmar efter seriekrock där ett antal bilar körde in i en mörklagd, uppställd långtradare.

I synnerhet längsmed våra motorvägar är en övergiven bil en alltför stor fara i sig och måste därför kunna forslas bort omgående. Först därefter vidtas utredning om varför bilen har övergivits och vem som är dess rätte ägare. Nuvarande lagstiftning räcker inte till för att vidta sådana åtgärder.

Vad avser statsrådet att vidta för ändringar i lagstiftningen så att myndigheterna inte bara ges rätt att omedelbart omhänderta övergivna fordon utan även skyldighet att göra detta?