den 22 december

Fråga

2006/07:412 Likvärdig behandling vid närståendeadoption

av Louise Malmström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Ett lesbiskt par i Norrköping tröttnade på långa inseminationsköer i Sverige och åkte förra året till Danmark för att lösa inseminationen där.

I somras kom det efterlängtade barnet. Nu gällde det bara att lösa det juridiska så att båda verkligen fick vara föräldrar. De ansökte om så kallad närståendeadoption. Som vid alla adoptioner kontrollerades de noggrant i socialregister och brottsregister och genom hembesök. Det konstaterades att de levde i en kärleksfull relation, hade arbete och ordnad ekonomi. De blev godkända av alla instanser och räknade därmed med att allt var klart.

Då kom tingsrättens beslut: avslag. Ingen föräldraledighet för den ena föräldern. Ingen arvsrätt för barnet. Hamnar barnet på sjukhus har bara en förälder rätt att få information eftersom den andra ses som utomstående. Skulle föräldrarna någon gång separera skulle den ena föräldern varken ha rättigheter eller skyldigheter gentemot barnet.

Skälet till avslaget var, enligt medierna, att inseminationen skett i Danmark och inte i Sverige. Men för andra par, på andra platser i landet, har detta inte spelat någon roll. De har ändå fått bifall. Det kan inte vara rimligt att ett barns rätt till adoptivföräldrar beror på var i landet man bor.

Med anledning av ovanstående frågar jag statsrådet Beatrice Ask om hon är beredd att verka för att homosexuella par som ansöker om närståendeadoption får en likvärdig behandling av tingsrätten oavsett i vilken del av landet de bor, och i så fall på vilket sätt.