den 28 november

Fråga

2006/07:241 Ekobrottsbekämpningen

av Ulf Sjösten (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Den ”svarta” oredovisade sektorn av den svenska ekonomin har återigen kommit i fokus. Bedömningarna om hur stor sektorn är varierar men de flesta indikerar en omfattning som är betydligt större än 100 miljarder kronor per år. Ekonomisk brottslighet syns inte så tydligt men verkar förödande på hela samhällskroppen.

Utredning av ekonomiska brott är en komplicerad och svår process som kräver stor kompetens och kunskap hos ett antal rättsvårdande aktörer i samverkan. Det kräver också stor kontinuitet i verksamheten. Att det nu är dags att ta ställning till organisationsformen som nu bedrivits som ett försök under drygt sju år och som delat ekobrottsbekämpningen i Sverige organisatoriskt i två delar borde dock vara självklart.

Den del av ekobrottsbekämpningen som växer för närvarande är Skatteverkets skattebrottsenheter. Personalen utbildas vid polishögskolan och utredningarna leds av Ekobrottsmyndighetens förundersökningsledare. Organisatoriskt är dock skattebrottsenheterna helt skilda från Ekobrottsmyndigheten och de lokala åklagar- och polisorganisationerna. Detta förhållande underlättar inte flexibilitet och effektivitet i ekobrottsbekämpningen. Kriminalunderättelseverksamheten och den avancerade spaningen är förbehållen polis och åklagare trots att samtliga myndigheter som bekämpar ekobrottslighet ofta arbetar med samma grovt kriminella människor.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att effektivisera och prioritera bekämpningen av den svarta och oredovisade sektorn av svensk ekonomi?