den 28 november

Fråga

2006/07:238 Onödig djurförsöksutredning

av Cecilia Widegren (m)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Förra regeringen tillsatte en utredning (dir. 2006:32) för att se över möjligheterna för utomstående organisationer som företräder intressen som berörs av den djurförsöksetiska prövningen ska ha rätt att överklaga nämndernas beslut. En sådan ordning skulle riskera att förlänga tillståndsprocesser för forskning med djur. Forskningsanslag ges för begränsade tidsperioder, vanligen två@tre år. De etiska prövningarna tar redan i dag ofta ganska lång tid, djurskyddsorganisation är redan representerade. Förlängs prövningarna genom överklaganden kommer det ofta att bli omöjligt att utföra projekten inom anslagstiden. Dessutom saknas lämplig instans att överklaga till då de djurförsöksetiska nämnderna har mycket hög kompetens.

Eftersom förslagen som utreds är sådana som ändå inte bör införas borde utredningen läggas ned. Det slutliga resultatet av de pågående utredningarna på detta område är omöjligt att förutse men kan komma att innebära att regler införs som försvårar svensk forskning inom det medicinska området. I värsta fall kan sådana svenska särkrav tvinga bort stora delar av den internationella läkemedelsforskningen och hämma bioteknikindustrin. Paradoxalt nog skulle det inte heller gynna försöksdjuren om djurförsöken flyttades till ett annat land som inte har lika strikt djurskydd som Sverige @ snarare tvärtom @ då kontrollen skulle minska.

Djurförsöken är viktiga för den medicinska forskningen och måste kunna verka under stabila spelregler och rimliga vetenskapliga förutsättningar för att kunna uppfylla sitt viktiga samhällsuppdrag @ att förbättra behandlingsmöjligheterna för personer med svåra sjukdomar.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att avsluta utredningen angående utomstående organisationers överklaganderätt av de djurförsöksetiska nämndernas beslut?